Продължете към съдържанието

Архиерейска литургия в Перник, в чест на св. Йоан Рилски Чудотворец

IMG00109На 19 октомври, когато Православната църква чества най-тържествено паметта на св. Йоан Рилски, гражданството на Перник празнува своя официален празник, който води началото си от 90-те години на ХХ век. Празничният ден потрадиция започна с архиерейска св. Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, неговият викарий Белоградчишки епископ Поликарп възглави празничната св. Литургия в храм „Св. Йоан Рилски” в града.

В съслужение с него в богослужението взеха участие столични духовници, храмовото духовенство, во главе с предстоятеля протойерей Людмил Иванов и йеродякон Вартоломей.

Храмът „Св. Йоан Рилски", в който се покои частица от нетленните мощи на Рилския чудотворец, беше изпълнен с богомолци, които искаха да приемат духовното благословение на светеца.

В св. Литургия взеха молитвено участие областният управител Ирена Соколова, председателят на Общинския, кметът на Перник Вяра Церовска и нейният заместник, депутати, общински съветници, кметове на различни селища в областта, общественици и др. държавни лица.

По време на св. Литургия Символът на вярата и Господнята молитва “Отче наш“ прозвучахасъборно изповядани от всички християни в храма.

В края на литургията еп. Поликарп произнесе прочувствена проповед, в която припомни равноангелското житие на Рилския пустинник и подчерта безпримерния му подвиг за моралните устои на съвременното ни общество. В словото си епископът акцентира върху придобиването на най- ценните добротели за всеки човек: смирението и любовта, които св. Йоан Рилски е запазил, след като ги е пробил и чрез тях той е станал истински Христов войн.

Като преподаде първосветителски благослов от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит на общинското ръководство, гражданството и тружениците в Перник, епископът благопожела по молитвите на св. Йоан, Богда пази този град от беди и злощастия, от скръбни обстоятелства и да укрепва всеки в православната вяра.

Справка:

Строежът на "Минната църква", както се е наричала дълги години, започва през 1910 година. Новият храм е бил построен по поръчка и за духовните потребности на работещите в Мини Перник. Войните от 1912 до 1918 г. станали причина да не бъде завършена бързо. Едва през 1920 г. в деня на св. Иван Рилски, на 1 ноември по тогавашния календар, храмът е осветен от Левкийски епископ Варлаам.

Важни данни за историята по построяването, финансирането и освещаването се съдържат в дарствения надпис, намиращ се над входната врата, която въвежда в централната част на църквата: „Този божествен храм на преподобния наш отец Иван Рилски се съгради през царуването на Фердинанд І цар на българите, при светителстването на митрополита Партения Софийски, с усърдното старание на директора на мината Иван Симеонов, Георги Коняров и всички инженери, служащи и работници, както и с материалната подкрепа на всички любящи Божия дом заведения и лица. 1920 г.”.

До 9 септември 1944 г. храмът е на пълна издръжка на Мини Перник – заплатите на свещеника, дякона, певеца, клисаря, осветлението и другите разходи се плащат от Мината. Църквата има голяма подкрепа от тогавашния главен директор на Мини Перник инж. Васил Радославов, арестуван и убит в полицията непосредствено след 9 септември 1944 г., като смъртта му е представена за самоубийство. След това църквата минава под ведомството на Софийска св. митрополия.

В годините на тоталитаризма храмът "Св. Йоан Рилски" в Перник е застрашен от събаряне, заради новостроящия се Партиен дом. Тогава Негово Светейшество Българският патриарх Максим лично се застъпва за храма пред първия ръководител на държавата Тодор Живков. Храмът се запазва и продължава да събира миряните на обща молитва.

На 18 октомври 2009 г. по решение на Светия Синод на Българската православна църква и с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим храмът прие като дар от Рилския манастир и неговото монашеско братство частица от мощите на св. Йоан Рилски. Светинята беше донесена в Перник лично от игумена на манастира Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий. Софийското духовенство – Знеполски еп. Йоан, архимандрити, игумени, монаси и свещенослужители на епархията, миряните, гражданството и градските власти приеха светинята на тържествена церемония пред Двореца на културата. Мощехранителницата се пази в храма за вечни времена.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

Visits: 0

Skip to content