Продължете към съдържанието

Перник тържествено отпразнува своя духовен празник

IMG00049В деня, посветен на св. Йоан Рилски Чудотворец, 19 октомври,  Перник чества своя  градски празник.
По традиция той започна с архиерейска св. Литургия в храм "Св. ЙоанРилски", разположен в центъра на града. Тази година тя бе отслужена от Белоградчишки епископ  Поликарп, викарий на Софийския митрполит. След литургията, официалните и държавните лица, начело с духовенството се събраха пред храма и преминаха в празнично шествие към центъра на града, където вече ги очакваше цялото гражданство на Перник. В шествието се включиха учениците от училищата, чийто патрон е покровителят на Перник, както и специално дошли за случая художествени състави от Русия, Украйна, Сърбия, Бесарабия и Китай.

На централния градски площад бе издигнат националният флаг, след което кметът Вяра Церовска връчи наградите "Перник" 2018 за принос в областта на здравеопазването, социалната дейност, образованието, културата, спорта, медиите и бизнеса.
С празнично слово към хилядите присъстващи се обърна епископ Поликарп, който преподаде благослова на Българския патриарх Неофит и отправи благопожелания на перничани.
Денят на Перник е свързан с празника на мината. Той се чества от 1903 г., като първоначално е бил отбелязван на 1 ноември. От 1906г. св. Йоан  Рилски е обявен за покровител на миньорите и на Перник. С решение на Общинския съвет от 1994 г. е официализирано честването на празника на 19 октомври. През 2009 г. в Перник бе донесена частица от мощите на светеца, която  остава да се покои в храм "Св. Иван Рилски".

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК
 
Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 0

Skip to content