Продължете към съдържанието

Под покрова на св. Йоан Рилски Чудотворец

IMG00058На 20 октомври, ден след като България тържествено отпразнува празника на всебългарския светец и закрилник – Рилският Чудотворец Йоан, Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп освети нов храм, посветен на Рилския отшелник и се поклони на неговите св. мощи в Рилската св. обител.
Новият храм „Св. Йоан Рилски“ се на намира в самото начало на пътя за гр. Рила – Смочево, който е един от пътищата за Рилския манастир и по който път се смята, че е преминал Рилския отшелник преди да се засели високо в планината. Построен е по инициатива на Валери Джампалски- рилчанин, преживял различни изпитания в живота си и от благодарност към Бога и св. Йоан отдава своя земя за строежа на малката църква и сам финансира построяването й.

Параклисът е готова 14- тонна стоманобетонна конструкция с притвор, куполовиден покрив и камбанария. Подът му е изработен от естествен камък, а дървената дограма е с цветно стъкло. Кръстът и камбаната са изработени от масивен месинг и са подарък от производителя.
Целият параклис е  изработен  от най-добрите майстори от Солун – Наодомики, транспортиран е и поставен със съдействието на Ивайло Николов, представител на фирмата в България.
Храмът е поставен преди три месеца и веднага е започната зография от художника Костадин Васев от Благоевград. Мястото е облагородено като е поставена красива чешма, навес, пътеки, засадени са и дръвчета.
Еп. Поликарп, придружен от столични духовници и ик. Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, след като разгледа двата храма в гр. Рила и се запозна с настоящите им реконструкции и реставрация на иконописта им от 12 век, се отправи към новия храм, който се издига над селището.

Прекрасният октомврийски ден и почитта към св. Йоан бе събрал голямо множество местни християни. Радостно приветстван от всички, владиката благослови вярващия народ и даде начало на чинопоследованието, което отслужи с придружаващите го духовници. Той освети новия храм и в края на богослужбата се обърна с пастирско слово към многобройните присъстващи. " Радостно е, когато нашия народ показва своята любов към Бога, почита своите родни светци, тачи ги и изгражда молитвени храмове в тяхна чест. Те ни напомнят за техния благ пример: за вярата, надеждата и любовта. Св.Йоан ни показа своето смирение, кростост и взаимност и как трябва да живеем като едно голямо християнско семейство."- каза в словото си владиката. Той отправи благопожелания да пребъдваме под покрова на св. Йоан Рилски и да преобразяваме живота си следвайки духовния му пример.

Владиката като освети множеството икони, донесени от миряните, благослови многобройните ароматни хлебни приношения и приготвеното ястие, лично поръси със светена вода многобройните рилчани, събрали се в чест на освещаването.

След посещението на викарият в енорията на с. Рила  той се отправи към Рилската св. обител. Там, след като сърдечно приветства игумена еп. Евлогий и го поздрави с неговия личен празник – 20 години от епископската му хиротония, еп. Поликарп се поклони на мощите на Рилския Чудотворец и светините на св. обител.

 
ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК
 
Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 1

Skip to content