Продължете към съдържанието

Архиерейска литургия в село Бистрица

IMG00024В 6 Неделя след Въздвижение, когато Църквата почита преп. Иларион Велики и св. Иларион, еп. Мъгленски, Негово Преосвещенство Белоградчишки еп.Поликарп, викарий на Софийския митрополит отслужи отслужи празнична св. Литургия в храм „Св. Георги”, с. Бистрица, Софийска духовна околия.

С архиерея съслужиха йеромонах Силуан, игумен на Бистришкия манастир "СВ. Петка", ик. Виктор Нешев, председател на храма, свещеник Костадин Тренев, и трима дякони, ръководени от иеродякон Вартоломей.

За молитвено настроение на присъстващия богомолен народ допринесоха песнопенията, изпълнени от свещеници, утвърдени като добри певци и църковни певци, ръководени от г-н Андрей Касабов.

В края на литургията еп.  Поликарп поздрави събралото се множество вярващи от Бистрица и околността с тяхното желание да участват в това съборно богослужение и припомни смисъла на евангелското четиво, което е свързано с приемането на Христос в живота и желанието на човека да Го следва.

„Ние трябва да пожелаем Господ Иисус Христос да бъде част от нас. Поискаме ли да вкусим от тази божествена сладост, Той ще ни даде много повече от това, което искаме, ще разкрие много повече от Себе Си, но най-вече ще ни даде спасение и вечен живот…. Литургийното евангелие днес ни разкрива пътя по който трябва да вървим, начина по който да го извървим…. Да бъдем послушни на Божията воля! Да бъдем благодарни на Божието снизхождение! Да се обърнем към Бога с любов и Го прегърнем! Да бъдем едно с Него и да бъдем едно голямо християнско семейство.“- каза епископът и отправи благопожелания като преподаде първосветителското благословение на Софийския митрополит Неофит.

Еп. Поликарп поздрави предстоятеля ик. Виктор Нешков, който е устроил, обновил и поддържа красивия храм, уникален със своята архитектура и като отбеляза неговите трудове му пожела здраве, духовни сили и все така усърдно да служи на Българската църква.

Справка:

Храмът „Св. Георги“ в село Бистрица в този му вид е построен през 1883 г. Основите му се изградени от гранит, от този камък са и високите носещи стени. След земетресението през 1973 г. излизат подпочвени води, които накланят храма и местните християни го укрепяват с четири подпорни външни стени (също от гранит). През 1974 г. е укрепен външно с подпорни каменни колони.През 2008 г. се изгражда външен притвор на храма и се подновяват външните стени. В двора се възстановява старата чешма през 2010 г., като се поставя в нея и коритото запазило се от столетия.Едно от предположенията е, че храмът "Св. Георги“ е някогашният съборен манастирски храм на Бистришкия манастир – основен манастир на Софийската Мала Света гора. Историята разказва, че след завладяването на София от турците манастирът е разрушен през 1382 г. Дълго време на мястото му е имало оброчище, където по запазена традиция на Гергьовден хората са се събирали, за да почетат светеца. Последните данни са от XV век, когато там е издигната малка църква, част от която е вкопана в земята.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 1

Skip to content