Продължете към съдържанието

Празник в столичния храм “Покров Богородичен”

IMG00061250328На 24 октомври Православната ни църква отбелязва празника в чест на иконата на Божията майка – "Всех скорбящих радост" (Радост на всички скърбящи). По този повод в столичния храм "Покров Богородичен", който в този ден чества своя втори храмов празник бе отслужена архиерейска св. Литургия.
С благословението на Софийския митрполит Неофит тя бе възглавена от Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрполит. Заедно с него съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, ставр. ик. Ангел Ангелов – духовен надзорник на Софийска епархия, ставр. ик. Николай Танев, предстоятел на храма, протойерей Георги Янъков от храмовото духовенство, протоиерей Иван Иванов от храм "Рождество Богородично“, протойерей Дилян Цветков, предстоятел на храм „Св. пр. Илия“, свещениците Лъчезар Атанасов и Йордан Божилов и трима дякони, ръководени от йеродякон Вартоломей.

Множество миряни от цяла София дойдоха в столичния храм, за да вземат молитвено участие в празничната богослужба. За молитвеното настроение на вярващите допринесе професионалният певчески хор при храма, ръководен от Димитър Стоянов.
В началото на литургията еп. Поликарп постига за четец и певец малкия Сава, който ще помага на храмовите свещеници по време на богослужение.
По време на литургията владиката прочете специална молитва за здраве и благополучие на всички деца с увреждания и здравословни проблеми. Празникът на столичния храм бе уважен от омбуцмана Мая Манолова.
Много деца и миряни пристъпиха към светата Чаша, подготвени подобаващо с пост и изповед.
След литургията бе отслужен молебен за здравето на децата с увреждания и техните семейства. С решение на Светия Синод на БПЦ-БП от 03.10.2018 г., тази дата, на която се отбелязва празникът на иконата на Божията майка "Всех скорбящих радост" става  ежегоден Ден за молитва за децата с увреждания и техните семейства, а денят ще бъде вписан в месецослова на Българската православна църква.
След молитвеното чинопоследование еп. Поликарп се обърна към голямото множество църковно изпълнение и като припомни историята на празника преподаде първосветителския благослов на Светейшия патриарх Неофит. Той специално поздрави предстоятеля на храма – отец Николай Танев и отправи благопожелания.
"По молитвите на св. Богородица, Бог да дава на всички търпение, постоянство в духовния живот, да ни внушава любов един към друг, да ни избавя от всяка неволя и изкушение!"- каза владиката и пожела на храмовото духовенство да бъдат достойни свещенослужители, които да са пример на подражание и да водят повереното стадо към вечно спасение.
С многолетствие завърши празничната богослужба, след което владиката дълго раздаваше нафора, а миряните в чест на празника  получиха икона на Божията майка.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

Видео: Любомир Върбанов

Visits: 0

Skip to content