Продължете към съдържанието

Българският патриарх Неофит се срещна с доц. д-р Красимира Александрова, директор на Националната библиотека

DSC 0475Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит се срещна днес с доц. д-р Красимира Александрова, директор на Националната библиотека "Свв. Кирил и Методий". Приемът се състоя в сградата на Софийска св. митрополия, а в него участие взеха Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, ик. Николай Георигев, началник на Отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод и ст. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска митрополия.

По време на срещата доц. д-р Красимира Александрова запозна Негово Светейшество с предстоящето отбелязване на 140-та годишнина от основаването на Народната библиотека, като отбеляза, че в рамките на тържествата ще се състои и международна конференция. Доц. Александрова добави още и идеята за създаване на музей на книгата, където ще бъдат излагани и показвани богослужебни книги и документи, които до сега не са били представяни на широката общественост. "Надяваме се така да върнем изконните ценности на нашите сънародници", добави доц. Александрова.

От Националната библиотека отправиха покана към Негово Светейшество да присъства на откриването на изложбата във връзка с знаменитата годишнина, която ще бъде открита на 7 декември.

Негово Светейшество пожела много бъдещи успехи на пазителите на духовното богатство, съхранявано в Националната библиотека. От институцията предложиха на Светейшия патрирах да помогнат в обработката на документи на БПЦ-БП, които се нуждаят от реставрация и консервиране.

В хода на срещата бяха обсъдени и идеи за досегашни и бъдещи проекти съвместно със Зографския манастир в Св. Гора – Атон.

 

Текст и снимки: Ангел Карадаков – http://www.bg-patriarshia.bg

Visits: 0

Skip to content