Продължете към съдържанието

Негово Светейшество патриарх Неофит взе участие в празненствата по повод Деня на народните будители

IMG00050238901238Негово Светейшество Българският патриарх Неофит бе специален гост на официалното честване по повод Деня на народните будители, в което взеха участие ръководители на държавни институции, организации и сдружения в областта на просветата и културата. Светейшият Български патриарх бе придружен от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

На площад "Независимост" пред президентската институция бе издигнат националният флаг. Президентът Румен Радев прие почетния строй на Националната гвардейска част.

Негово Светейшество уважи и приема, даден от президента в сградатата на Президентството.

В Деня на народните будители отдаваме почит на просветителите, книжовниците и революционерите, изградили и съхранили духовните ценности и националното самосъзнание на българите.

Като будители най-често са споменавани личности като светите братя Кирил и Методий, св. Йоан Рилски, Владислав Граматик, Неофит Бозвели, Братя Миладинови, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов и други. За пръв път Денят на народните будители се чества в Пловдив през 1909 г. По време на комунистическия режим празникът е отменен, но традицията на почитането му остава жива и през 1992 г. отново започва отбелязването му.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст: Ангел Карадаков – http://www.bg-patriarshia.bg

Visits: 0

Skip to content