Продължете към съдържанието

Обръщение на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит в Деня на будителите

R1 6268 scaledВъзлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,

В първия ден на ноември, определен у нас за ден на паметта на народните будители, се обръщам към всички вас със сърдечен архипастирски благослов и с молитвен призив за достойно почитане на паметта на всички истински колоси на християнския български дух, които в годините на двойна – духовна и политическа – зависимост, в жертвена любов към Бога и към своите братя по вяра и род даваха най-доброто от себе си за съхраняване на православната ни идентичност, за духовното ни и културно възраждане и полагането на основите на нашата нова и свободна България.

Пред техните светли образи се покланяме днес, и от тях и тяхното свято дело и днес черпим вдъхновение за достойно продължаване на положената от тях основа, помнейки и осъществявайки на дело техните завети към бъдещите поколения.

Днес, когато нашата прекрасна страна живее в условия на свобода и независимост, когато ние имаме всички условия за духовен, културен и материален напредък техният подвиг и техният пример са не по-малко важни за нас, защото святият идеал на будителите и днес продължава да бъде за нас единствен верен духовен ориентир във времето на духовна и морална криза, която преживява човечеството в началото на третото хилядолетие.

Нека свято пазим завещаното ни от тях, като не щадим нашите сили и способности в продължаването на тяхното дело, за да следваме вярно посочения ни от тях път, като не се отклоняваме от него „нито надясно, нито наляво“, но да вървим неотклонно по „по царския път“ (из Завета на св. Йоан Рилски), който единствен води към разкриването и пълното осъществяване на духовния потенциал на православния ни народ.

В този тържествен празничен ден специално се обръщам към всички ревностни и неуморни дейци на българската духовност, просвета и култура, които са съвременните наши будители и на които всесърдечно благопожелавам още много благодатни сили и истинско апостолско вдъхновение в тяхното свято и родолюбиво дело.

Божието благословение да бъде винаги с нас!

Честит и благословен празник!

Visits: 1

Skip to content