Продължете към съдържанието

Патриарх Неофит посети столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“, в кв. Красно село

IMG00151На 4 ноември Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, посети столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“, в кв. Красно село, където взе молитвено участие в тържествената света неделна Литургия.

Поводът за посещението на Негово Светейшество на храм и енорията, бе свързан с посрещането на иконата на св. великомъченик Георги Победоносец, наречена Фануилска, от Зографския манастир на Света Гора – Атон, която на 3 ноември, бе посрещната в храма на светите братя Кирил и Методий.

Иконата бе дарена на храма от благочестив християнин. Тя е изписана като точно копие на главната светиня на българския светогорски манастир „Св. Георги Зограф“ – т. нар. Фануилска икона на св. Георги.

Честният образ на св. Георги е изписан от светогорски брат и е с размерите на оригинала (134 х 83 см.), с красив релефен златен обков.

С благословението на Негово Светейшество, светата Литургия оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, иконом Стефан Стайков, председател на храма, протодякон Иван Петков и йеродякон Вартоломей.

След светата Литургия Българският патриарх Неофит бе приветстван от иконом Стефан Стайков, който благодари на Негово Светейшество за любовта, грижата и благословението, с които винаги радва него и енорията. Той му благодари за благословението храмът да придобие тази велика светиня – копие на свещения образ от Зографския манастир на св. Георги, който да бъде за утеха и духовно израстване на вярващите.

Патриарх Неофит благослови всички присъстващи и им пожела, по молитвите на св. Георги, Бог да има дава здраве, радост и духовни сили.

Всички дошли на света Литургия и поклонници пред светия образ, получиха благословение и целунаха с благоговение десницата на Ангела на Българската православна църква – Негово Светейшество патриарх Неофит и одухотворени, споделяха радостта си от тази запомняща се среща.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content