Продължете към съдържанието

В памет на патриарх Максим

IMG 0965

На 6 ноември в митрополитската църква “Св. Марина“ бе отслужена панихида в памет на приснопаметния Български патриарх Максим. Заупокойното последование бе отслужено от двамата отци, който приживе помагаха при свещенодействия на най- дългогодишния първоиерарх на Българската църква: ик. Лазар Георгиев, предстоятел на горубленския храм „Св. Георги“ и протойерей Николай Цурев от храмовото духовенство на катедралния храм „Св. Неделя“, като  към  тях се присъедини и йеродякон Вартоломей.

Българският патриарх Максим се престави в Господа на 6 ноември 2012 г., дни след като навърши 98 годишна възраст. По завещание тялото му бе погребано в любимата му Троянската св. обител в непосредствена близост до чудотворната икона на Майката Божия – Троеручица, пред която още като дете започва да се моли на Бога и обещава да се посвети на монашески подвиг.

В малкият митрополитски храм, построен по настояване и дарение от самия упокоил се патриарх се събраха всички митрополитски служители, студенти от Богословския факултет и миряни. Със запалени свещи в ръка цялото църковно изпълнение отрави молитва към Бога за упокоение на патриарх Максим.

В края на последованието отец Николай Цурев, който има много и непосредствени спомени за Светейшия патриарх от последните му години служение, се обърна с кратко, но съдържателно паметно слово за патриарх Максим.Той акцентува на неговите достойнства и качества, сред които най- ценни са търпението и мъдростта. Свещеникът сподели и лична случка и изказвания на приснопаметния патриарх, които показват неговата дълбока богословска мисъл и духовна трезвост.

Бог да прости прегрешенията на приснопаметния Първойерах на светата ни Църква и да го настани в Царството Си, където е непрестанна радост и вечно блаженство!.

Вечна и блажена да пребъде светлата памет на Светейшия приснопаметен патриарх Максим!

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:971 limit=3|columns=3}

Visits: 0

Skip to content