Продължете към съдържанието

В Троянската св. обител бе отбелязана 6-та годишнина от кончината на патриарх Максим

DSC 1510В Троянската св. обител, там където е и положено тялото на приснопаметния Български патриарх Максим, бе отбелязана годишнината от кончината на блаженопочившия първойерарх на родната ни църква.

Заупокойната св. литургия бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум, който бе в съслужение с Техни Преосвещенства Велички еп. Сионий, игумен на Троянския манастир, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Васиан, представител на Руския патриарх у нас, ст. ик. Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх у нас, свещеници и дякони.

В края на богослужението Негово Светейшество се обърна със слово за блаженопочившия патриарх Максим, в което каза: "Отново си спомняме за благия старец, който с много любов, благост и твърдост повече от четири десетилетия премъдро направляваше църковния живот у нас в условията на всевъзможни изпитания за вярата и за единството на светата ни Църква, и който с архипастирското си дело завинаги остана в църковната и народностната ни памет като образец за истински духовник и пример за подражание от всички нас – неговите благодарни и признателни чеда", каза той и допълни, че "историята на Православната ни църква и паметта на бъдещите поколения тепърва предстои да разкриват и оценяват неговото монашеско и архиерейско служение, което според Божия промисъл е било определено да премине през различни обществено-политически епохи и през много и големи изпитания, които той приемаше с дълбоко смирение, чиста вяра и непомрачена надежда в Божиите обещания".

Негово Светейшество възглави панихидата в памет на блаженопочившия Български патриарх Максим, на който се изпълват шест години от кончината. Патриарх Неофит съслужи с Великотърновския митрополит Григорий, Ловчанския митрополит Гавриил, Пловдивския митрополит Николай, Доростолския митрополит Амвросий, Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопския митрополит Серафим, Русенския митрополит Наум, Старозагорския митрополит Киприан, Врачанския митрополит Григорий, Видински митрополит Даниил, както и епископите: Мелнишки Герасим, главен секретар на Св. Синод и Велички Сионий, игумен на Троянската обител и Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

На 6 ноември 2012 г. патриарх Максим се престави в Господа, малко след като навърши 98 годишна възраст. Тленните остански на приснопаметния първойерарх бяха положени на 9 ноември в храма на Троянската св. обител в непосредствена близост до чудотворната икона на Майката Божия – Троеручица, пред която още като дете започва да се моли на Бога и да възвисява душата си към Създателя.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст, снимки и видеа: Ангел Карадаков – http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=275882

Visits: 0

Skip to content