Продължете към съдържанието

Архангеловден – патронен празник на българската полиция

p1130605 scaledПразникът на свети архангел Михаил и небесните безплътни сили бе отбелязан тържествено както от Църквата, така и от служителите на МВР в България, чийто професионален празник те честват на този ден.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополин Неофит, по инициативата на Министерството на вътрешните работи на Р България бе отслужен водосвет, молитва за благословение и поръсване на знамената от ставрофорен иконом Ангел Ангелов, председател на църковното настоятелство на древния храм „Св. София“, свещеник Симеон Змейков от храм „Рождество Христово“ и доц. д-р дякон Иван Иванов от Богословския факултет на СУ.

На тържествената церемония присъстваха политическото и професионалното ръководство на МВР, директори на главни и областни дирекции, ръководители на структури, свързани със сигурността, дипломати и аташета, акредитирани у нас.

Полицейската институция в България започва своето съществуване след приемането на Търновската конституция на 16.04.1879 г. На 5 юли 1879 г. с указ №1 на Княз Александър IБатенберг се сформира Министерството на вътрешните дела като част от първото българско правителство след Освобождението. В по-ново време инициативата за учредяване на патронен празник на българската полиция датира от 1924 година. Тя принадлежи на софийския градоначалник о.з. подполковник Георги Кисьов. На 29 август 1924 година в рапорт до министъра на вътрешните работи и народното здраве той предлага да бъде избран за патрон на полицията един от светците на Църквата с мотива, че това е „в интерес на службата, за да се поддържа по-добре религиозното чувство на полицаите и да се ръководи още по-правилно тяхното възпитание”. Министърът на вътрешните работи и народното здраве Иван Русев възприема идеята на градоначалника и с благословението на Българския Екзарх и Софийски митрополит Стефан I, спира вниманието си на празника посветен на свети архангел Михаил. Изборът на патрон на полицията се аргументира с факта, че свети архангел Михаил символизира Божието войнство, небесните сили и защитничеството, като проява на мъжество и хуманизъм, присъщи и на обществената дейност на полицията.

Така на 21 ноември (8 ноември по нов стил) 1924 г. за първи път е отбелязан патронния празник на цялата полиция в Царството. На тази дата всяка година до 1943 г. на площад „Св. Александър Невски” в София се е извършвал тържествен водосвет, преглед на представителните части от различни служби на полицията, награждавани са били проявилите се полицаи през годината. От 1943 г. до 8 ноември 1999 г., празникът не се отбелязва с църковно-държавна церемония. С решение на Министерския съвет на Р България, традицията на 8-ми ноември да се чества професионалния празник на българската полиция, е възстановена през 1998 г.

На тържествената церемония, проведена в двора на Главна дирекция „Национална полиция“ при МВР, в словото си по повод професионалния празник на българската полиция, министърът на МВР Младен Маринов  каза: „Вашите усилия ежедневно допринасят България да е една стабилна страна, която не изнася престъпност, а поддържа сигурността, както в региона, така и в Европейския съюз. Професията полицай е от изключителна важност за държавността – няма държавност там, където няма добър обществен ред и ефективна борба с престъпността“. Министърът пожела на полицейските служители да бъдат уверени, че това, което правят наистина е важно и в погледа на обществото да получават необходимото уважение, което заслужават. Директорът на ГДНП, главен комисар Христо Терзийски подчерта: „Ние трябва да се справим с тежки предизвикателства, които изискват висок професионализъм, смелост, морал и знания. Необходимо е безрезервно и безкомпромисно да изпълняваме своя дълг към обществото, за да издигнем на по-високо ниво престижа на полицията“.

От името на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит, Високоблагоговейният ставрофорен иконом Ангел Ангелов, предаде Светейшия благослов с думите: „Бъдете благословени на този свят църковен празник, свързан със свети архангел Михаил и Небесните сили като пазители на душите и борци против злото. В чест на професионалния празник на българската полиция нека светите ангели благославят Вашите действия в опазването на сигурността, реда и спокойствието на българските граждани. На многая и благая лета!“.

 

/По документи и снимки Дирекция „Пресцентър и връзки с обществеността на МВР/

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Доц. д-р дякон Иван Иванов

Visits: 0

Skip to content