Продължете към съдържанието

Среща на Българския патриарх Неофит с кмета на район 6 на Букурещ г-н Габриел Муто

В сDSC 1757градата на Софийска св. митрополия се състоя среща между Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и г-н Габриел Муто, кмет на район 6 на гр. Букурещ. Повод за срещата беше инициативата за построяване на български православен храм в румънската столица, която вече в продължение на години е повод за дебат между Българската и Румънската православна църква.

Негово Светейшество изрази своите надежди в най-скоро време да започне строежа на православен храм за нашите сънародници в Букурещ. "В него ще се служи на български език, но под духовната опека на Негово Светейшество Румънския патриарх Даниил", каза патриарх Неофит. Г-н Габриел Муто запозна Българският патриарх със своя район, който е вторият по големина в Букурещ с над 400 000 души. Той добави още, че в район 6 има 24 църкви и 2 манастира. "Ако има българска църква, тя ще бъде много посещавана не само от българи, но и от румънци", каза г-н Муто.

На срещата присъстваха Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Виктор, представител на БПЦ-БП в Румъния, ик. Николай Георгиев, началник на Отдел "Връзки с Обществеността" при Св. Синод, ст. ик. Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх у нас и г-н Емил Велинов, директор на Дирекция Вероизповедания при МС.

По време на приема бяха споделени традиционно добрите отношения между Българската и Румънската православна църква, като беше напомнено и дарението, което Софийска св. миторполия получи наскоро – дрехата на св. Петка Търновска, чийто мощи се пазят в гр. Яш, Румъния. В срещата беше изразена и пълната подкрепа на Румънската патриаршия към Българската църква, изключително доброто отношение на Негово Светейшество патриарх Даниил към БПЦ-БП, както и съдействието на Русенския митрополит Наум за инициативата – построяване на български храм в Букурещ.

Споменато беше още и това, че с благословението на Румънския патриарх е създадена специална комисия, която да разгледа и обмисли въпроса за построяването на български православен храм в румънската столица, като по този начин ще бъдат задълбочени добрите отношения на двете сестрински православни църкви. Габриел Муто допълни още, че той има пълната подкрепа на Румънската патриаршия за развитието на Православието в неговия район 6. "Смятаме, че изграждането на благолепен храм ще бъде увенчан с успех", заяви той.

В края на срещата бяха разменени подаръци, а в паметната книга г-н кметът написа: "На 9.11.18 г. един малък момент от моя живот, момент, в който почувствах наистина какво означава пълно душевно спокойствие. Заедно с Негово Светейшество и истински човеци в Бога. Благодаря ви от цялото си сърце".

Срещата завърши с надежда за по-бързото започване на строежа на българския храм, както и за задълбочаване на добрите отношения между двете православни църкви.

Материал: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=276218

Visits: 0

Skip to content