Продължете към съдържанието

Архиерейска вечерня за празника на св. Мина

IMG00049998879В навечерието на празника на св. Мина, 10 ноември, в единствения енорийски храм в София, посветен на светеца, намиращ се в столичния квартал „Модерно предградие” бе отслужена празнична вечерня с петохлебие. Тя бе предстоявана от Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Заедно с владиката в братско съслужение влязоха трима предстоятели на тържествуващия храм, всички те допринесли за благолепието му и развитието на енорийския живот. Това са: ставр. ик. Ангел Ангелов, предстоятел на столичния храма „Св. София“ и духовен надзорник на Софийска епархия, ставр. ик. Александър Георгиев, предстоятел на храм „Св. Кирил и Методий“ и протойерей Серафим Петров, настоящ предстоятел на храма. Заедно с тях съслужиха още столични свещеници и трима дякони, ръководени от йеродякон Вартоломей.

Преди две години с тържествена лития църквата получи частица от мощите на своя покровител. Тя е дарена от монасите на скита Карулия на Света Гора и е направено в знак на благодарност за възстановяването на килията им, осъществено от Балканското атонско сдружение. Оттогава тази светиня е поставена в специална мощехранителница и се почита с най- голямо внимание, а за празника тя бе красиво украсена с есенни цветя. Богомолният народ се стичаше към храма, покланяше се на св. мощи, получаваше лично благословение от епископа и влизаше в молитвено събрание.

За молитвения дух в храма допринесоха църковните певци, които застанали на дясната певница изпълняваха песнопенията в източноцърковната певческа традиция.

По време на вечернята бяха постригани трима иподякони, които ще помагат на храмовите свещеници.

От името на църковното настоятелство и присъстващите приветствие към владиката произнесе протойерей Серафим Петров. Развълнуван той сподели радостта си от благолепната служба и като отправи пожелания за по- чести срещи му поднесе красив букет цветя.

+++
Свети великомъченик Мина е бил египтянин. Той изповядвал християнската вяра и служил във войската, разположена в Котуанската област през III– IVвек. По-късно се оттеглил в отшелничество в пустинята до град Котуан. Веднъж на тържеството в чест на езическите божества, гражданите устроили шумни зрелища и жертвоприношения. Отшелникът Мина влязъл в града и започнал да изобличава самозабравилите се езичници. Градоначалникът наредил да бъде арестуван и жестоко измъчван. Накрая отсекли главата му, запалили огън и хвърлили в него тялото му. Вярващите събрали останалите мощи на светеца, обвили ги с чисти повивки и ги помазали с благовония. Скоро те пренесли светите останки в родния му град Александрия и ги погребали с почести. На мястото била построена църква посветена на мъченика и в нея ставали множество чудеса.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 0

Skip to content