Продължете към съдържанието

Архиерейска литургия и свещеническо ръкоположение в гр. Кюстендил

IMG0012422331В съботния ден на 10 ноември, ден преди празника, посветен на св. великомъченик Мина, Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп посети Кюстендилска духовна околия, благослови енорията на храм “Св. Мина“ в града и ръкоположи нов свещенослужител  на Софийска епархия.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит еп. Поликарп  отслужи архиерейска св. Литургия в храма, който в утрешния ден отбелязва своя храмов празник. Заедно с него в богослужбата взеха участие архиерейския наместник на Кюстендилска духовна околия- ик. Генади Генадиев, който е и председател на храма, протойерй Иван Янчовичин, председател на кюстендилския храм "Св. Димитър", свещеник Тодор Точев, йеродякон Вартоломей и дякон Георги Марков.

Празникът бе уважен от десетки миряни, сред които бе и кметът на гр. Кюстендил г-н Петър Паунов, заедно със своето семейство.

Литургийните песнопения бяха изпълнени от смесения хор при храма.

По време на св. Литургия за свещеническо служение бе ръкоположен дякон Иларион /Радостин/ Йорданов Стоянчов от гр. Кюстендил.

Новият свещеник е роден през 1991 г. в гр. Кюстендил. Основното си образование завършва в родния си град и през 2005 г. постъпва в Софийската духовна семинария, чийто пълен курс завършва през 2010 г. През 2011 г. започва работа в община Кюстендил като същевременно с това активно помага на свещениците при храм "Св. Мина".

Преди да възложожи ръце и да преподаде свещеническата благодат, еп. Поликарп, пастирски го настави затова какъв трябва да бъде духовника и как непрестанно трябва да свидетелства с живота и делата си за Христовата вяра. Той акцентува на това, че  приемайки това служение трябва да бъде изряден не само в поведението си, но и в носенето на свещеническото расо, което е негласна проповед за православната вяра.

Празнично слово за великомъченик мина произнесе еп. Поликарп. Архиереят отправи пожелание за здраве и благодатни успехи като преподаде архипастирския благослов на Българския патриарх Неофит.

От името на църковното изпълнение на Кюстендилска духовна околия, архиерейският наместник иконом Генади благодари на епископа и гостите, които уважиха празника и отправи покана и за бъдещи срещи.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 0

Skip to content