Продължете към съдържанието

Столичният храм “Св. Георги” отбеляза 100г. от освещаването си

IMG0007834562На 11 ноември, когато Православната църква почита паметта на св. мчци Мина, Виктор и Викентий, столичният храм „ Св. Георги“ на бул. „Св. Патриарх Евтимий“ т. г. отбеляза свой юбилей- 100г. от освещаването на храма.

По този повод в благолепния софийски храм, който преди шест години бе изцяло обновен с нова стенопис бе отслужена архиерейска литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Тивериополски еп. Тихон, викарий на Българския патриарх.

Скъп и дългоочакван гост бе Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, който влезе официално в храма и взе молитвено участие в богослужбата.

Енорията на софийския храм бе особено възрадвана, тъй като в чест на празника бе поставен нов месингов св. Престол в олтара. Преди началото на литургията той бе осветен лично от патриарха, след като еп. Тихон коленопреклонно прочете молитва при обновление.

Заедно с патриаршеския викарен епископ в празничната литургия взеха участие архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, ставр. ик. Тома Шопов, председател на тържествуващия храм, ставр. ик. Николай Коцев, ставр. ик. Васил Коцев, ик. Симеон Минчев, протойереите Васил Шопов, Радослав Вутов и Дилян Цветков, и митрополитския протодякон Иван Петков.

В неделния слънчев ден храмът постепенно се изпълни с богомолен народ, който се радваше на празничното богослужение и на светейшето, и архиерейско присъствие. Изпълнени с вяра и надежда християните засвидетелстваха своята почит към светеца- войн, надявайки се да получат скоро утешение и разрешение на своите проблеми.

За молитвеното настроение на многобройните вярващи допринесе прекрасното изпълнение на мъжкия хор при храма, под диригентството на протопсалта Иван Праматаров. В края на богослужбата с поздравително слово към църковното изпълнение се обърна патриарх Неофит. В него той каза:

„Щастлив и радостен съм да бъда сред вас днес, когато този храм, посветен на дивния Божи угодник и Победоносец св. Георги чества благословената стогодишнина от своето освещаване. Споменът за това събитие ни връща назад във времето, към един период на народностен и държавен възход, но и на много разбити надежди, вследствие от първата, преживяна от предците ни национална катастрофа. И ето че в този период, с активната помощ и подкрепа на българската армия, в района на тогавашните софийски казарми е въздигнат новият и велелепен храм, посветен на покровителя на православното войнство, великия Христов воин и мъченик Георги Победоносец.

Светецът наистина обикнал този нов храм и го дарявал щедро със своето небесно застъпничество. Историята свидетелства как по-късно във времето на Втората световна война, когато нашият град е бил подложен на невиждани в цялата негова дълга история разрушения, над домовете и обществените сгради в цялата енория на храма на св. Георги не е паднала нито една противникова бомба и тук не са нанесени никакви поражения и щети. Светецът предпазил не само своя храм и неговото духовенство, но и всички негови енориаши, заедно с техните домове.

Вярваме, че свети Георги Победоносец, когото православният ни народ особено силно обича и почита, бди над този свят храм и днес, измолвайки от Всеподателя Неговия мир и божествена закрила за всички, които с вяра и упование в Бога пристъпват тук за молитва, духовно наставление и утеха, но най-вече за отслужването на Тайнството на тайнствата – светата Евхаристия.

Нека Всеблагият Бог да благоволи и занапред към добре организираната енория на храм „Св. Георги Победоносец“, начело с неговото духовенство, което с ревност по Божието дело и апостолско дръзновение полага всички усилия за развитието на духовния и църковния живот тук, и за благолепието на този красив Божи дом, който е истинско украшение на нашата прекрасна столица.

По молитвите на Пресвета Богородица, на светите великомъченици Мина, Виктор и Викентий, на преподобния изповедник на вярата св. Теодор Студит и света мъченица Стефанида, на свети Георги Победоносец и на всички Свои светии Господ Бог да милва и спасява всички нас! Честит празник! Честита и благословена годишнина!“

Българският патриарх Неофит поздрави еп. Тихон с годишнината от неговото монашеско пострижение и му поднесе в дар красиви дикири и трикири.

От своя страна еп. Тихон благодари на Светейшия владика като отбеляза че вече 60 г. са заедно в Христовата вяра, поздрави храмовото духовенство в лицето на отец Тома Шопов, с когото също шест десетилетия споделят житейски път и отбеляза неговата грижа за благолепието на храма. Той  пожела на енориашите все по-често да намират време и да влизат в този благолепен Божи дом.

С гръмко многолетие и благопожелания за здраве на всички и за добри успехи и занапред завърши неделното празнично богослужение, в което миряни и духовници заедно изживяха радостта от 100- годишния юбилей  на обновения красив столичен храм.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

Снимки от св.олтар: прот. Симеон Минчев

 

Visits: 1

Skip to content