Продължете към съдържанието

Архиерейска св. Литургия и две офикии в столичния храм “Св. пр. Илия”

IMG00077В съботния ден на 17 ноември Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит посети енорията на храм „Св. пр. Илия“ в столичния кв. Дружба. Епископът възглави св. Литургия, която отслужи с иконом Йоан Чикалов, предстоятел на столичния храм "Св. Параскева", протойереите  Емилиан Костадинов, предстоятел на храма и Димитър Москов, свещеник Костадин Тренев и трима дякони, ръководени от йеродякон Вартоломей. Църковните песнопения бяха изпълнени от клиросни певци, ръководени от Тодор Костов, преподавател в Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски“.

С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български по време на литургията бяха отличени  с офикия „иконом“ двамата духовници при храма – отец Емилиан и отец Димитър.

Той ги представи пред църковното изпълнение като достойни свещенослужители, на които Софийска митрополия благодари за положените им трудове за благото на св. Църква, за достойното им служение и грижата, която полагат за повереното им паство.

„Това е едно достойно поощрение за тях, та с още по-голяма вяра, ревност и усърдие да се стараят да послужат на Бога и хората!“ – каза още владиката.

След светата Литургия епископ Поликарп поздрави църковното изпълнение от името на Негово Светейшество патриарх Неофит и разказа накратко за живота на днес чествания св. Григорий Неокесарийски /края на 3- век/, който е пример за  смирение, любов към Бога, търпение и всеотдаденост.  

Владиката поздрави новоотличените свещеници, църковните настоятели, певците и богомолците като отбеляза мира и разбирателството, което има в енорията и какъв добър пример е за всички, как братя да живеят наедно.

От името на всички присъстващи, отец Емилиян благодари на епископ Поликарп за посещението и и светата Литургия и го помоли, да изкаже тяхната благодарност на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, за всегдашната грижа и подкрепа.

След богослужението еп. Поликарп посети обновената доброволческа кухня, създадена по  инициатива на група млади хора през 2000 г. и благослови доброволците, които подготвяха неделната трапеза.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Visits: 0

Skip to content