Продължете към съдържанието

Архиерейска литургия и празничен концерт в гр. Трън

IMG00116В неделния ден на 18 ноември, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит посети Трънска духовна ооколия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит той отслужи св. Литургия в храм „Св. Николай“ в гр. Трън и присъства на организирания, в чест на Деня на християнското семейство празничен концерт.

Софийският викарий  пристигна в гр.Трън, придружен от ставр. ик. Мина Минчев, председател на митрополитската катедрала "Св. Неделя", който дълги години е бил празничен свещенослужител в града, и г-н Иван Тупаров от Духовно- просветния отдел на Софийска митрополия, кординатор на празничните концерти, които се провеждат в Софийските духовни околии.

Преди началото на св. Литургия еп. Поликарп, заедно с архиерейския наместник ик. Дамян Делов извършиха тайнството Кръщение над зам. кметицата на общината г-жа Милена Савова. След като бе кръстена, владиката я настави как трябва да живее занапред като християнка и й отправи благопожелания.

В литургията заедно със софийския викарий взеха участие: ставр. ик. Мина Минчев, иконом Дамян Делов – архиерейски наместник на Трънска духовна околия, ик. Кирил Дидов, председател на столичния храм " Св. ап. Петър и Павел", свещеник Николай Пешов – председател на църковното настоятелство на храма-домакин, свещеник Костадин Тренев и йеродякон Вартоломей.

Църковната богослужба бе уважена от г-жа Цветислава Цветкова, кмет на гр. Трън  и от множество кметски наместници на близките селища. За архиерейската литургия дойдоха енорияши и миряни от близкия гр. Брезник.

Църковните песнопения сладкогласно огласиха от певницата д-р Любомир Игнатов, преподавател на Източно църковно пение  в Богословски факултет на СУ и Софийска духовна семинария и Иван Тупаров.

По време на литургията бе прочетена специална заупокойна молитва в памет на всички загинали участници в движението по пътищата на България, по повод обявения Световен ден за възпоменание за жертвите от пътнотранспортни произшествия.

В края на литургията владиката изказа пастирско слово, поздрави всесърдечно от името на Негово Светейшество патриарх Неофит свещенството и всички присъстващи в храма и пожела здраве, благоденствие, мир, любов и Бог на всеки даде това, което му е нужно за спасение и вечен живот.

След богослужбата, в храма се проведе празничен концерт в чест на празника Въведение Богородично, който се чества и като Ден на християнското семейство и православна младеж.

Той започна със затрогващо слово на ик. Дамян Делов, който представи пред събралото многолюдно църковно изпълнение поучително, духовно слово за съвременното духовно състояние на българските подрастващи, за налагащите се в обществото „нови“ нравствени ценности и стремежи, които водят човешката личност и душа само до погибел и духовна смърт.

В последвалата празнична програма взеха участие: деца от местното /единствено/ училище в града, който изпълниха стихчета и песен; впечатляващо се представи  с арабска православна песен студентката Йоана Дидова, а като завършек бе професионалното изпълнение на певческа формация „Софийски псалти“, с диригент д-р Любомир Игнатов, които показаха красотата на източно – църковната музика.

С многолетие и епископско благословение завърши празничния концерт. Духовенство и миряни си пожелаха по-чести срещи, които подкрепят, възрадват и вдъхновяват за принасяне на все по-добри плодове.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 1

Skip to content