Продължете към съдържанието

На празника Въведение Богородично в Долна баня

img 0844 20181121 2042909304Въпреки студеното и дъждовно време от ранни зори енорийската църква "Успение на Пресвета Богородица" в Долна баня се изпълни с миряни за големият християнски празник в чест на Пресвета Богородица и денят, в който нейните родители я въвели в християнската вяра. Празникът "Въведение Богородично", известен и като Ден на християнското семейство и на православната младеж, по традиция е особено тачен и почитан от долнобанци и местните родове. Сред богомолците в храма  отново имаше деца и младежи от рилския град, дори цели семейства.

Тържествена Света Литургия отслужиха енорийският свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров и неговия син свещеник Емануил Димитров, а по традиция църковната служба украсиха със своите песнопения жените от църковния хор с ръководител Румяна Дамянова.
След църковната служба за здраве и благополучие в долнобанските семейства свещениците извършиха тържествен водосвет и осветиха още една от най-новите икони на долнобанската църква "Въведение Богородично", която отново е донесена от Украйна.
Десетки миряни си взеха Свето причастие, след което и нафора от свещениците. Всички се поръсиха със светена вода и пожелания за здраве и благоденствие.
По традиция за здраве и благополучие миряни раздадоха в храма благословена постна храна.

Текст и снимки: Любомир Кузев

{joomplucat:974 limit=16|columns=3}

Visits: 0

Skip to content