Продължете към съдържанието

Храмов празник, обновление и офикия в софийския храм “Св. вмчца Екатерина”

IMG00040На 24 ноември Православната църква чества паметта на светите великомъченици Екатерина и Меркурий. В столичния квартал "Орландовци" се намира единственият софийски храм, посветен на св. Екатерина. Той е построен през 2011 г., в непосредствена близост до храм "Св. Петка", върху основите на стар параклис.

В чест на храмовия празник бе отслужена архиерейска св. Литургия. Тя бе възглавена от Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, а заедно с него съслужиха Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий – софийския протосингел, ик. Димитър Генчев – дългогодишен предстоятел на храма, протоиерей Петър Христо- настоящ председател на храма, и други предстоятели на софийски храмове. Те бяха подпомогнати от трима дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.
Множество жители на квартала се стекоха да поднесат своята почит към св. Екатерина. Те прииждаха, търсейки духовно упование в светицата, покланяха се на св. икона, и й поднасяха в дар различни приношения.
За голяма радост и вдъхновение на християните бе присъствието на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит, който за първи път посещава храма като кириарх на епархията и тържествено бе посрещнат в началото на литургията.
Със своята благост и обновяваща любов той даваше лично благословение на пристъпилите и се радваше на новите придобивки в тържествуващия храм. През  последната година цялото около храмово пространство и църкви са изцяло обновени.
Изградена е нова ограда, която е украсена със стенопис, почистен е целият двор и са направени павирани пътеки, поставен е малък параклис и са изградени две чешми. Ремонтирани са покривите и външните стени на храмовете “Св. Екатерина“ и "Св. Петка“, отвътре са основно почистени и преподредени като са поставени нови проскинитарии, осветителни тела и постелки. Положена е зография, която красиво кореспондира с олтарните прегради.
Пред началото на литургията бе извършено обновление на храмовете. Коленопреклонно митрополит Антоний прочете освещаваща молитва и поръси със светена вода св. олтар и корабната част.
По време на богослужбата бяха постригани за четци и певци две момчета от енорията – Петър и Йоан, които ще помагат на храмовото духовенство.
С благословението на Софийския митрополит Неофит бе отличен с офикия “иконом“ председателят на храма – протоиерей Петър Христов, който много се е потрудил да се осъществи това голямо обновление.
Празникът бе уважен от кметът на район „Сердика“ – г-н Тодор Кръстев и неговото семейство. Сред изпълнилите храма богомолци бяха и основните дарители на ремонта.
За благолепието на богослужбата допринесе изпълнението на софийски певци, които изпълниха песнопенията в източно- православната традиция.
В края на литургията митрополит Антоний се обърна към многобройните богомолци и им пожела да бъдат твърди в своята вяра, да търсят молитвената закрила на светиите, а те да са бързи помощници в нашия живот. Той представи на църковното изпълнение основните дарители на грандиозния ремонт:  г-н Тодор Кръстев и г-н Борислав Лазаров.
„Знаем колко е трудно да се изгради нещо в наше време. Особено що се отнася до дом Божий. Трябва молитва, силна вяра и постоянство, много усърдие, търпение и смирение- каза в словото си митрополит Антоний. Тук вече има три храма: на св. Петка, на св. Екатерина и на св. цар Борис Покръстител. Изказвам благодарност на всички, които са участвали не само с труд и средства, но и с усърдната молитва. Поздравявам ги още веднъж и им пожелавам крепко здраве и все така да бъдат част от църковния енорийски живот.“
С красиво изписани икони бяха почетени дарителите, които архиереят подаде с пожелания да закриля дома и семействата им.
С благодарствени думи към Светейшия владика и архиереи се обърна отец Петър, който благодари за офикията и отправи благопожелания.
След св. Литургия по традиция в двора на църквата бе отслужен празничен водосвет и бе раздадено благословено ястие, подготвено от църковното настоятелство.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 0

Skip to content