Продължете към съдържанието

Празникът на Богословския факултет “Св. Климент Охридски”

IMG00110На 25 ноември Православната църква чества паметта на св. Климент Охридски Чудотворец. Денят на светителя е празник на целия Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Преподаватели, студенти и гости, лично и дълбоко свързани с Богословския факултет, изпълниха академичния параклис в неделния ден, на честващата днес своя празник висша богословска школа. Тази година се навършват 95 г. основаването й, и 130 г. от създаването на Софийския университет.

Празникът на Охридския Чудотворец още от 1923 г. се чества от богословите с особена любов и почит. Най-тържествено те отбелязват паметта на своя небесен покровител св. Климент, когото всички преподаватели и възпитаници имат за свой образец на подражание в областта на просветителското дело и пример за отдаденост, заради ревностното му служение на Бога и ближните.

Богослужението в празничния ден винаги е оглавявано от архиерей на БПЦ, тъй като факултетът възпитава и обучава бъдещите служители на Българската православна църква.

Тази година с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и по решение на Св. Синод то бе възглавено от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприян.

Скъп и многообичан гост бе Негово Светейшество патриарх Неофит, който бе ректор на Духовната академия „Св. Климент Охридски“ и пръв декан на въстановения през 1992г  Богословски факултет на СУ. Светейшият владика влезе тържествено в академичния параклис и сърдечно бе приветстван от духовенството и голямо множество  преподаватели, студенти и гости.

В празничната богослужба взеха участие архимандрит Пахомий- ректор на Софийската духовна семинария" Св. Йоан Рилски", архимандрит Василий- протосингел на Софийска митрополия, ик. Стефан Стайков, предстоятел на храм "Св. Кирил и Методий" и бивш преподавател в Богословския факултет, пртоиерей д-р Сава Кокудев, ефимерий на академичния параклис и гл. асистент по Систематическо богословие, гости- духовници от страната и дякони, сред които митрополитският протодякон Иван Петков и дякон д-р Иван Иванов, доц. по Литургика.

Преди началото на литургията митрополит Киприян пострига за „четци и певци“ четири момчета, които са приели храма за свое духовно прибежище.

Литургийните песнопения бяха изпълнени от два хора: Източният хор на Богословски факултет, под ръководството на д-р Любомир Игнатов и църковният хор " Св. Петка" от Прилеп, Македония, ръководен от Гоце Секуловски.  

По време на свещеническото причастяване празнично слово прочете студентът  Войден Божков от четвърти курс.

В края на богослужението патриарх Неофит отправи поздравление към богословите:

„Радостен съм и през тази година всесърдечно и отечески да ви поздравя с празника на нашия пръв университет и особено на неговия Богословски факултет – светлия ден на небесната прослава на дивния светец и Охридски чудотворец Климент, който е наш общ учител не само в православното богословие, но и в благочестието и в подвига на вярата, оставен ни от него като образец за подражание от всички нас. Той, който отдаде целия си живот и всички таланти, с които беше щедро обдарен от Бога, и днес продължава да вдъхновява нас, неговите ученици и следовници, към ревностно следване на Христовата истина и на пътя към спасението, към неуморен труд по овладяването на православното богословие и дейно участие в светотайнствения живот на светата Църква Христова.

Пазете заветите на свети Климент и бъдете усърдни благовестители и апостоли на светото Евангелие, което Господ ни завеща, защото в него ни е открита всяка необходима за спасението ни истина. Овладявайте в дълбочина божествената наука и проповядвайте Евангелието на Царството Божие, защото такова е вашето призвание, такъв е вашият дял – да бъдете съвременни апостоли и свидетели Христови и да сеете семената на вярата и на благочестието сред прекрасния ни народ, който и днес, както и във времето на светия Охридски чудотворец Климент, жадува за Божието слово и търси „думи за вечен живот“ (Иоан 6:68).

Нека човеколюбивият Бог, като вижда вашето усърдие и ревността ви по делото на Църквата, да благославя от небесата вашите трудове и щедро да излива над вас и вашите семейства своята неоскъдяваща благодат, да ви умъдрява чрез пребъдващия в светата Църква Дух на всяка Премъдрост и всяка Истина и да ви дарува своето вечно спасение.“- благопожела Светейшият владика и даде своя първосветителски благослов.

Той подари на академичния параклис кадилница, която да призовава студентите към молитвен живот. От името на преподавателите и студентите деканът на факултета проф. д-р Александър Омарчевски благодари на патриарх Неофит и на Св. Синод на БПЦ за оказаната чест и благословение.

По традиция след св. Литургия всички се отправиха в традиционното литийно шествие до паметника на св. Климент Охридски в градинката пред Ректората, където богословите поднесоха красив цветен венец.

Празничните тържества завършиха с традиционната Светоклиментова вечер в 5-та аудитория на Богословския факултет, на която присъстваха много сегашни и бивши студенти и преподаватели.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

Видео: Соня Анкова

https://youtu.be/MuEK1Q3fvH4

 

Visits: 0

Skip to content