Продължете към съдържанието

Празнична архиерейска вечерня в Богословския факултет ” Св. Климент Охридски”

IMG00023На 25 ноември Православната църква чества паметта на св. Климент Охридски Чудотворец. Денят на светителя е празник на висшата ни богословска школа, както и на целия Софийски университет.

В навечерието на празника, в академичния параклис на Богословския факултет бе отслужена архиерейска вечерня с петохлебие.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и по решение на Св. Синод тя бе предстоявана от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприян.

В нея взеха участие протоиерей д-р Сава Кокудев, ефимерий на академичния параклис „Св. Климент Охридски“ и главен асистент по Систематическо богословие, йеромонах Стефан от Троянската св. обител, дякон д-р Иван Иванов- доцент по Литургика, гости духовници от Стара Загора, йеродякон Вартоломей. Във вечернята молитвено съучастваше Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

На певницата богослужебните песнопения бяха изпълнени, според двете църковно- певчески традиции в България от студенти- богослови, ръководени от д-р Любомир Игнатов и д-р Стоян Малинов. Специално певческо участие взе дългогодишният преподавател по църковна музика протопсалт Иван Праматаров.

Преподаватели, студенти – бивши и настоящи, и гости изпълниха академичния параклис на Богословския факултетика, за да влязат заедно в радостта на празника на своя небесен покровител – св. Климент Охридски, когото имат за свой образец за подражание в областта на просветителското дело.

По време на вечерното последование бе осветено петохлебие, отслужено от митрополит Киприян. След отпуста  отец Сава поздрави присъстващите с настъпването на празника, а владиката лично благослови мнозина от присъстващите.

След богослужението бе даден прием в деканата за гостите и преподавателите във висшето училище.

Като възпитаник на Богословския факултет, митрополит Киприян живо се поинтересува за състоянието на материалната база, която от години има нужда от основен ремонт и тъй като е и с музикално образование си припомни студенските години, с пияното в първа аудитория.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 0

Skip to content