Продължете към съдържанието

Проф. дбн Емил Трайчев бе удостоен с “Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента“

IMG00035На 24 ноември, в навечерието на празника на св. Климент Охридски – патрон на Софийския университет и на Богословския факултет, в аулата на висшата богословска школа се състоя тържествена сесия. Тя бе посветена на 130- годишнината от основаването на Университета и 95- годишнината от откриването на Богословския факултет. На тържеството бе връчено високото академично отличие на Софийския университет: „Почетен знак "Св. Климент Охридски“ със синя лента“ на проф. дбн  Емил Трайчев.

Гости на празничното събитие бяха Старозагорският митрополит Киприан,Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, ректорът на Софийския университет проф. дфн. Анастас Герджиков, преподаватели, настоящи и бивши студенти, и много гости.

Деканът на Богословския факултет проф. Александър Омарчевски откри тържеството и приветства с добре дошли всички присъстващи. Като историк и декан вече 10 години, той направи една ретроспекция на развитието на  Богословския факултет като подчерта заслужения авторитет на богословската наука и мястото й в най- старата висша школа у нас- Софийския университет.

„В древните богословски школи след II в. сл. Хр. курикулумът на обучение е включвал три степени на обучение – свободни изкуства (artesliberals– разделени на тривиу и квадривиум), философия и теология, като последната е смятана за най-висше познание, за познаването на непознаваемото, достъпно само за избрани“, посочи проф. Омарчевски и допълни, че първите университети през Средновековието са центрирани около смятаните тогава за основни три клона на човешкото познание – теология, медицина и право“. По думите му, това не е случайно – „защото трите обхващат цялото човешко битие. Затова и пълният университет трябва да разполага с тези три факултета“- подчерта проф. Омарчевски.

В словото си той припомни редица важни исторически факти и дати, обърна внимание на постигнатите през годините успехи и в трите степени – бакалавър, магистър и доктор. Деканът Омарчевски говори още за разширяването и актуализирането на учебните програми, откриването на нови, актуални магистърски програми като изтъкна успешното сътрудничество с Министерството на образованието и науката и разработването на учебни програми за обучение по религия от I-XII клас, както и програмите за следдипломна квалификация на начални учители. В словото си той подчерта активната научно-изследователска и учебно-преподавателска дейност на колегите си и  участието им в редица международни научни форуми и техните публикации.

Той завърши словото си с думите: „По молитвите на св. Климент просим Всеподателя Бога да ни дарува духовна мъдрост и сили да продължим православно да проповядваме завещаното ни от Неговия възлюбен Син и наш Господ Иисус Христос, Комуто подобава слава, чест и поклонение сега, винаги и във всички векове! Бог да съхрани Богословския факултет! Vivatacademia, vivantprofessores!”.

Проф. Анастас Герджиков също отправи своя поздрав по повод 95-годишнината на Богословския факултет. Той отбеляза, че Софийският университет е горд със своя Богословски факултет. Като причина той посочи успехите на факултета и авторитета му пред чуждестранните богослови и учени, и тяхната висока оценка за неговата дейност. Той припомни мястото на факултета в националната рейтингова система на висшите училища, но специално внимание обърна на високото му мястото в акредитацията, която задминава не малко факултети.

Истинската ни гордост не е само от успехите ви, наистина съм щастлив затова, защото изобщо имаме такъв факултет. Един университет не е пълен, не е цялостен, не е истински университет, ако няма Богословски факултет. Така че сме щастливи затова, че сме заедно …“, каза още проф. Герджиков и пожела още много десетилетия да имат успехи и да водят духовно.

По време на тържествената сесия бе прочетен поздравителен адрес от името на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.Той бе поднесен от д-р Климент Христов, който е и възпитаник на Богословския факултет.

В поздравлението се отбелязва, че през дългото си съществуване Богословският факултет оставя трайни следи в развитието на висшата богословска наука и авторитетът му се гради върху силата на традициите и професионализма, а преподавателите му развиват активна научно-изследователска и учебно-преподавателска дейност.

Носейки в себе си духа и вярата на св. Климент, вие, преподаватели и студенти, защитавате и защитавайте доброто име на Софийския университет и занапред“- пожела още министърът. По случай 95-годишнината на факултета бе връчен на декана почетен плакет на Министерството на образованието и науката.

Поздравителни адреси бяха прочетени още от името на генерал-майор Груди Ангелов, началник на Военната академия „Г. С. Раковски“ и на д-р Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление на образованието София-град.

На тържествена сесия, която за първи път се състои извън централната сграда на  СУ бе удостоен проф. дбн Емил Трайчев с Почетен знак със синя лента на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Отличието е по предложение на факултетното ръководство и е за цялостната му преподавателска, научноизследователска и организациона дейност и във връзка със 130-годишнината от създаването на Софийския университет, 95 години от основаването на Богословския факултет и 60-годишнината на проф. Трайчев. Високото отличие му бе връчено лично от ректора проф. Герджиков.

Проф. Трайчев заяви, че радостта, която преживява, е двойна. Той поздрави всички бивши и настоящи членове на академичното семейство на Богословския факултет с тържествения юбилей. По думите му, Богословският факултет е духовен храм на българската наука и е олтар, където се слави името на великия първосветител на българския народ св. Климент Охридски. Той сравни Богословския факултет в академичната общност на Алма матер със синапово зърно, което човек посява в градината си, а то израства и става дърво. "Факултетът е като квас, която се слага в брашното и има характера на жива сила, която действа в университета и това е най- ревностния бранител на българската народност."- каза още проф. Трайчев и отбеляза че факултетът е необходим за изграждането на добре подготвена религиозна интелигенция, която да спомогне за "преосмисляне и ревитализиранена всички сфери на културно- обществения ни живот."

Нека всички се почувстваме обединени от светлия дух на св. Климент Охридски, нека да благодарим на Бога, че е дарувал на българския народ още в зората на неговия духовен живот такава светла личност, която може да бъде първообраз на всяко градивно дело. Възвишена личност, в която може да види насърчителен образец – и духовният пастор, и учителят, и ученият, и общественикът и държавникът. Да сияе вечно славата на св. Климент Охридски“- завърши словото си новотличеният професор.

+++

Проф. Трайчев започва преподавателската си дейност в Богословския факултет на Университета като хоноруван асистент през 1992 г., след дипломирането си в Духовната академия „Св. Климент Охридски”.

Със своя изследователски и творчески подход допринася за изясняване на различни проблеми, свързани с изследването на Свещеното Писание, давайки възможност за съвременен прочит, отговарящ на нуждите на обществото за запознаване с изворите на християнската вяра и живот. Пълният текст на Библията на съвременен български език бе отпечатан през 2014 г. – мащабно дело на международен екип, в което проф. дбн Трайчев участва активно във всички му етапи. Резултатът от двайсетгодишния им труд е епохално за българската култура и просвета събитие, което все още предстои да бъде високо оценено. Предшестващото издание – превод на Свещеното Писание, с благословията на Българската Православна Църква, бе от 1925 г.

Проф. дбн Трайчев е автор на над 15 монографии, учебници и учебни ръководства. Специализирал в Богословските факултети на Оксфорд, Регенсбург и Виена, той е международно признат библеист, със задълбочени познания на Новия завет и като такъв е желан и търсен участник в международни и национални богословски форуми.

Преводите му от английски, гръцки, руски и немски език са познати и признати както в богословските, така и в светските среди.

Преподавателската му дейност е свързана със стотици богословски възпитаници, лекции по програмата за преподавателска мобилност „Сократ-Еразъм“ и „Еразъм +“. Има трима успешно защитили докторанти и двама в процес на обучение.

Като общественик проф. дбн Трайчев активно участва през годините в различни международни и национални организации: вицепрезидент на Европейския форум на православните школи по теология; член на Collegium biblicum (Библейско общество) в България; член на СУБ, член на СНС по Теология към Висша атестационна комисия (ВАК), член на СНС по Философия към ВАК, член на Богословската комисия при Св. синод на Българската православна църква, консултант към НАЦИД, 2003-2011 г., член на комисията по „Религия” при МОН, член на Етичната комисия по трансплантация, активно участва и в дейности по оценяване и акредитация в професионално направление 2.4. „Религия и теология“.

Проф. дбн Трайчев е избиран нееднократно на различни ръководни позиции както в Софийския университет, така и в Богословския факултет. Ръководи катедра „Библеистика” в периода 2008-2018 г. От 1999 до 2001 г. е зам.-декан на Богословския факултет, а от 2003-2011 г. е декан на факултета.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

Видео: Соня Анкова

https://youtu.be/DYFUbvPTdx8

Visits: 4

Skip to content