Продължете към съдържанието

Архиерейска св. Литургия в чест на св. великомъченица Варвара в столичния храм “Св. Преображение”

IMG000390987С особена тържественост бе честван вторият храмов празник на храм „Преображение Господне“ в столичния квартал "Лозенец". Той е посветен на св. великомъченица Варвара. На нейно име в софийския храм е устроен параклис и от десетилетия се покои частица от светите й мощи. (Светинята е донесена в храма на 8 септември 1957 г. от тогавашния Български патриарх Кирил и е дар от Московския и на цяла Русия патриарх Алексий І. Това е частица от мощите на светата великомъченица, които се покоят в Киев – град, известен със своето благочестие и святост.)

Св. Варвара прославила Бога в началото на ІІІ в., през времето на император Максимилиан, когато било повдигнато гонение срещу християните. Дъщеря на богат езичник, св. Варвара презряла всичко земно и възлюбила Иисус Христос, в Когото дълбоко вярвала и накрая заради Него приела и мъченически венец. Тя прославила Бога с живота и със смъртта си, а Бог я прославил с великомъченически подвиг и с дивна чудодейна сила на нейните свети мощи.

В деня, когато св. Църква почита св. вмчца Варвара и св. Йоан Дамаскин – 4 декември, в столичния храм бе отслужена архиерейска св. Литургия. С благословението на Софийския митрополит Неофит тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В съслужение с него в богослужбата взеха участие архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий от Видинска епархия, ставроф. ик. Ангел Ангелов- духовен надзорник на епархията, множество предстоятели на столични храмове, храмовото духовенство, во главе с предстоятеля ставр. ик. Василий Сарян и четирима дякони, ръководени от йеродякон Вартоломей.

Почитта към св. Божия угодница Варвара винаги събира в този ден много богомолци от цяла София. Всички присъстващи с благоговейна почит пристъпваха към празничната икона и се покланяха на светата частица, поставена на специален проскинитарий, в северната средна част на храма, богато украсен със свежи цветя. Бе поставена за целувание и обща икона с образите на светците, които в този ден се честват от Православната църква – св. Йоан Дамаскин и св. Варвара.

Преди началото на св. Литургия епископът пострига в чин „четец и певец” деветнайсетгодишният Марио, който ще помага на храмовите духовници.

По време на литургията еп. Поликарп ръкоположи за свещеническо служение дякон Георги Черганов. Преди да възложи върху него ръце той го настави къкъв трябва да бъде духовникът и каква отговорност носи той пред Бога. "Да бъде за радост и утеха на всички! Да бъде благ пример за всички, които следват Господа Иисуса Христа. Бог да укрепи, облагодати, да му даде дръзновение, за да бъде достоен, изряден свещенослужител."- каза в словото си владиката.

Десетките християни събрани за обща молитва в храма отправиха прошения към светиите, и изпълнили храма те се радваха на архиерейското присъствие и се вдъхновяваха духовно за усърдна молитва от източните песнопения, изпълнявани вещо и молитвено, според източно- певческата традиция.

По време на свещеническото причастяване, проповед за християните, избрали мъченичеството и за твърдостта при изтезанията на нежната и красива девойка Варвара, произнесе еп. Поликарп.

Голямо множество християни се бяха подготвили с изповед и усърден пост и пристъпиха към св. Причастие.

В края на св. Литургия софийският викарий благодари на всички, които се трудят и пеят в храма. Той благодари на отец Василий и църковното настоятелство за   грижите, които полагат за благолепието на храма и им пожела: "все така усърдно, достойно служение и с още по- голяма ревност да продължат своята работа в смирение, братолюбие и единство пред Бога." Владиката сърдечно благодари на певците, на д-р Любомир Игнатов и неговия хор," които винаги с особена тържественост и сладкопение ни радват по време на богослужение и изпълват сърцата ни с молитва и с радост!".

Еп. Поликарп поздрави новоръкоположеният свещеник Георги като му  пожела "попътен вятър в духовното служение и Божията благодат винаги да го подкрепя" и отправи благопожелания към многобройното църковно изпълнение като преподаде патриаршеското, първосветителско благословение на кириарха на Софийска епархия – Негово Светейшество патриарх Неофит.

В знак на благодарност отец Василий Сарян отправи топли благодарствени думи към епископа и му поднесе красив букет цветя.

ВИДЕО: 

https://youtu.be/Ez13d-JE33A

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

Visits: 0

Skip to content