Продължете към съдържанието

Архиерейска вечерня и офикия в чест на св. Николай Мирликийски Чудотворец

IMG00033С празнична вечерня на 5 декември започна храмовият празник на столичния митрополитски старинен храм „Св. Николай Чудотворец”, намиращ се срещу Софийската св. митрополия.

В чест на празника бе отслужена празнична архиерейска вечерня. Тя бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В съслужение с викария в празничното богослужение взеха участие протойерей Николай Нешков, предстоятел на тържествуващия храм, свещеник Атанас Георгиев от храмовото духовенство и йеродякон Вартоломей. Молитвено участва архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, ставр. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, ик. Стефан Стайков, член на Софийския епархийски съвет.

Десетки софиянци се стекоха да почетат в декемврийската вечер Мирликийския Чудотворец и да се поклонят пред чудотворния образ на светителя в храма.

По традиция по време на вечернята бе осветено петохлебие. Преди отпуста, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит бе дадена офикия „иконом“ на председателя на храма отец Николай Нешков.

Владиката го представи пред църковното изпълнение като ревностен свещенослужител, който носи достойно името на своя небесен покровител св. Николай.

„Нека тази офикия му бъде духовен подарък от св. Николай! Да му бъде за поощрение, както до сега така и занапред да служи на Бога. Да бъде благ пример за всички християни и да води паството, което му е поверено с отговорност като бъде радост и утеха на всички.“- каза още владиката и издигнал високо нагръден кръст, който се дава при отличие на „иконом“ възгласи: „Достоен!“

Цялата църква преизпълнена с боголюбив народ гръмко отговори на епископските думи: „Достоен!“

В края на тържествено богослужение с вдъхновено слово за св. Николай се обърна към миряните еп. Поликарп. Той припомни парамийното четиво, в което се говори за мъдростта и премъдростта Божия, която дава любов и храброст на търсещите я, и посочи св. Николай като християнин, който я е придобил и така се е извисил над земното и човешкото.

Владиката поздрави всички с настъпващия празник на светителя Чудотворец, поздрави г-н Никола Антонов, който активно се включва в обучението на църковни певци в София и тази вечер молитвено и вещо ръководеше певницата, с неговия имен ден и преподаде отеческия благослов на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит като благопожела да имаме мир вяра и любов помежду си.

+++

Митрополитският храм „Св. Николай” е един от най-старите храмове в София. Предполага се, че първите основи на църквата са от времето на императора св. Константин Велики /4 в./. Това е свято и благодатно място не само за столичани, но и за хиляди българи. През вековете на робството той е съществувал като храм „Св. Николай Големи”, сведение за това дава историкът пътешественик Стефан Герлах, който през 16 в. посещава София. От 1934 до 1944 г. храмът духовно е обгрижвал руската общност в София. На 30 март 1944 г. по време на бомбардировките над София църквата „Св. Николай" е напълно разрушена.

Малко след този печален факт в България настъпва атеистичният режим, който не позволява на новото църковно настоятелство да възстанови църквата в старото й благолепие и размери. Изграденият малък храм през следващите години постепенно се благоустроява и благоукрасява. Намерението на предстоятеля и църковно настоятелство е с Божията помощ и с общите усилия на всички, които милеят за този храм, той да придобие в скоро време желаното разширение.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

Visits: 0

Skip to content