Продължете към съдържанието

Храмов празник, офикия и ръкоположение в гр. Рила

IMG000263478С архиерейска св. Литургия, офикии и свещеническо ръкоположение  бе отбелязан храмовият празник на църквата „Св. Николай Мирликийски Чудотворец” в гр. Рила. Градът в подножието на Рилската св. обител е едно от последните селища, които влизат в диоцеза на Софийска епархия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополитипатриарх Българския Неофит празничната св. Литургия в чест на Мирликийския Чудотворец бе въглавена Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него в богослужбата взеха участие архимандрит Евтимий от Видинска епархия, архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия – ик. Георги Паликарски, ик. Димитър Димитров – енорийски свещеник на с. Стоб, протойерей Стефан Костов – предстоятел на храма, протойерей Димитър Айдаров, свещеник Пламен Костадинов от храмовото духовенство, свещеник Костадин Тренев от София и трима дякони: йеродякон Вартоломей, дякон Лука и дякон Иван Айдаров от Дупница.

На празничното богослужение присъстваха  десетки жители на Рила, сред които кметски служители и дарители на храма.

Храмът в гр. Рила представлява голяма трикорабна базилика с интересна вътрешна архитектура и стенописи. Той е построен през 1885 г. с помощта на местни жители (както гласи един надпис на външната страна на храма) и с дарения на сдружение „Орач”, сформирано по онова време от земеделци. Осветен е през 1892 г. в присъствието на цар Фердинанд. В него се вижда майсторството на иконографите от Самоковската школа, както и изяществото в творбите на известния дърворезбар Алекси Рилски.

В църквата има икона на Божията майка „Троеручица”, поставена на проскинитарий, която се почита от местните като чудотворна. Затова свидетелстват и нанизите от различни по вид и големина златни пендари, окачени върху образа.

В началото на литургията еп. Поликарп отличи с офикия „иконом“ предстоятеля – протойерей Стефан Костов, който вече трийсет години се е посветил на пастирско служение.

Новият иконом Стефан Иванов Костов завършва през 1987 г. Софийската духовна семинария ”Св. Йоан Рилски”, гара Черепиш, а след това през 1994 г. успешно се дипломира в Богословския факултет на СУ. Ръкоположен е през март 1990 г. за дякон, а месец след това и за свещеник. След кратък обучителен богослужебен стаж той е въдворен за енорийски свещеник в гр. Рила, където вече трийсет години духовно обгрижва рилчани.

С офикия „протоиерей” владиката награди енорийския свещеник Пламен Костадинов, който служи вече двайсет години като духовник на БПЦ. На двамата отличени духовници епископът пожела ревностно служение в св. олтар и всеодайна душепастирска грижа за повереното им Христово стадо.

По време на литургията викарият ръкоположи за свещеническо служение дякон Иван Димитров Айдаров от гр. Дупница. Новият свещеник е роден през 1979 г., основно образование придобива в с. Сапарево, а средно завършва в техникум в Дупница. През 2016 г. записва бакалавърския курс на Богословския факултет на СУ и понастоящем е в трети курс на висшата ни богословска школа.
Владиката го настави да бъде ревностен в своето ново служение, да спазва обещанието, което дава с приемането на духовната власт и да служи на Бога като проповядва според силите и възможностите си св. Евангелие. „Нека служението ти да бъде за радост, за гордост и за пример!" –  каза още владиката.

По време на свещеническото причащение вдъхновено празнично слово за св. Николай произнесееп. Поликарп. В него той говори за св. Николай като помощник за сираци и вдовици, за духовна опора на онези, които бяха нападнати от различни изкушения и беди.

„Той даде и дава пример и днес как да живеем, как да се трудим, как да имаме дръзновение в своя духовен живот и как да умираме с вяра в Христа”- каза владиката.

По църковна традиция след св. Литургия бе извършен водосвет и бяха осветени многобройни рибни и хлебни приношения.

Викарият отново поздрави отличените духовници и новия свещеник, отправи благопожелания към рилчани по повод храмовия празник и преподаде патриаршеския благослов на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

Новоръколоженият свещеник Иван поръси множеството християни за здраве и благополучие, а епископът раздаде нафора, след което всички присъстващи вкусиха от ароматните приношения в чест на св. Николай.

След духовното тържество в гр. Рила софийският викарий и придружаващите го духовници се отправиха  към Рилската св. обител, за да се поклонят на мощите на св. Йоан Рилски.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 0

Skip to content