Продължете към съдържанието

Обновление на централния храм на Църногорския манастир

IMG00063На 8 декември, с благословението на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп посети Църногорския манастир „Св. безсребреници Козма и Дамян“, край с. Гигинци и извърши обновление на централния храм на светата обител.

В светата Литургия, поради това, че светият олтар е много тесен, с архиерея съслужиха архимандрит Никанор, игумен на манастира и йеродякон Вартоломей.

Клиросното пение оглави г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска света митрополия, заедно с духовници и братя на светата обител.

На богослужението присъстваха много гости и приятели на Църногорския манастир, сред който бе и г-жа Ирена Соколова, областен управител на Област Перник.

След тържествената света Литургия епископ Поликарп се обърна с кратко слово към игумена, духовенството и гостите, дошли за да почетат освещаването на храма и им благодари за съпричастността по духовното и материално въздигане на храма и обителта. Той поздрави изпълнението в храма от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Епископ Поликарп благодари на архимандрит Никанор за неуморните грижи за облагородяването на светата обител и най-вече за нейното братство и му пожела със същия плам да напредва за свое спасение и утвърждаването на манастира като истински духовен център и духовно огнище.

Епископът поздрави и благодари на г-жа Соколова, за всегдашната и подкрепа и подпомагане духовния живот не само в манастира, но и за цялата област и й пожела сили, радост и мъжество в постигането на всички добри и полезни инициативи за благото на нашия народ.

Думи на благодарност и преклонение към Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, епископ Поликарп, г-жа Соколова и всички присъстващи отправи отец Никанор, който с подобаваща благост сподели радостта си от грижите на Негово Светейшество патриарх Неофит към светата обител и братството и подкрепата, които получава от него и всички останали приятели на манастира.

След богослужението всички гости посетиха новоустановената сбирка със свети икони, намираща се в камбанарията на манастира, както и залата в която е експонирана историята на манастира – история и фотографии.

За всички присъстващи бе организирана богата почерпка и празничен обяд.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content