Продължете към съдържанието

Архиерейска празнична вечерня в чест на св. Спиридон Тримитунски

IMG0002109567Десетки софиянци се събраха на 11 декември, в старинен храм "Св. Петка", за да почетат паметта на св. Спиридон Чудотворец, един от великите светии и чудотворци от IV век. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит, в навечерието на празника, бе отслужена архиерейска вечерня с петохлебие, предстоявана от Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него във вечерното богослужение взеха участие председатели на столични храмове, храмовото духовенство и дякони.

От 2014г. в столичния старинен храм има пантофка на св. Спиридон, осветена до неговите мощи, които се покоят на гръцкия остров Корфу. Тя е донесена от ставр. ик. Николай Николов, предстоятел на храма за благословение на православните българи.

От тогава тя се покои в софийския храм като е поставена в специално изработен проскинитарий, с нарисувана голяма икона на светеца. По решение на храмовото духовенство в църквата "Св. Петка"-стара, всеки четвъртък след края на вечерното богослужение се отслужва акатист на Тримитунтския Чудотворец Спиридон.

Житието на светеца разказва, че той е роден на остров Кипър по време на царуването на Константин Велики. Бил винаги прост по нрав, смирен по сърце и благ по живот. Станал епископ в кипърския град Тримитунт и взел участие в Първия вселенски събор в Никея. Скоро след като станал епископ, св. Спиридон се прославил с чудотворна дарба. Постоянно при него идвали болни за помощ и изцерение, изгонвал демони, съкрушавал идолите, възкрeсявал мъртви, царе и народ му оказвали почит, но светият мъж ревностно пазел смиреното сърце, защото знаел, че земната слава е нищожна. В епископския си сан той запазил своите прости обичаи: избягвал всякакъв разкош, продължавал да се занимава със земеделие и сам заедно с жътварите жънел своите ниви; във всяко време бил достъпен за бедните, като употребявал за подпомагане всичко, което имал – давал помощи и съвети, поучавал с прости думи, пълни с любов и божествена мъдрост.

С Божията благодат честните мощи на св. Спиридон пребивават нетленни. Особено забележително е, че тялото му се е съхранило почти без видими изменения, включително косите, зъбите и цветът на кожата. Удивителен факт е, че тялото на светителя има постоянна телесна температура от 36,6 градуса. Мощите му се пазели в Тримитунт до средата на VII в., когато поради набезите на нашественици били пренесени в Константинопол. През 1453 г. при превземането на Константинопол от турците мощите били пренесени на о. Керкира (Корфу), където се намират и до днес.

Според местните жители именно благодарение на него Корфу никога не е бил завладяван от османските турци. Мощите на св. Спиридон се съхраняват в сребърен саркофаг в самата църква „Св. Спиридон“ в Керкира (гръцкото име на Корфу). Всяка година мощите му се изнасят за поклонение, само три пъти годишно – на Великден, на 11 август – датата, на която св. Спиридон е спасил острова от нападението на турците, и на празника му – 12 декември. На два пъти през годината се сменят одеждите, с които са облечени мощите му. Удивителното в случая е, че винаги тялото му се облича в нови одежди и обувки, а след шест месеца те са силно захабени, а обувките много износени, затова и мнозина вярват, че и до ден-днешен светецът обикаля по света и помага на нуждаещите се.

В края на вечернята владиката припомни житието на Тримитунския Чудотворец и посочи живота на светеца като пример за архиереи, за свещеници и за вярващ народ. Епископът поздрави храмовото духовенство с празника и преподаде архипастирския благослов на патриарх Неофит.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 0

Skip to content