Продължете към съдържанието

В с. Алдомировци бе почетена паметта на св. Спиридон

IMG000762345На 12 декември Църквата почита паметта на св. Спиридон, епископ Тримитунски Чудотворец.

На територията на Софийска епархия име един единствен храм посветен на Кипърския чудотворец и той се намира в с. Алдомировци, община Сливница.

По този повод, за да бъде отбелязан храмовият празник на единствената църква посветена на св. Спиридон, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, гост на с. Алдомировци и енорията бе Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Епископ Поликарп оглави тържествената света Литургия за празника на св. Спиридон и възрадва вярващите християни, поздравявайки ги от името на Негово Светейшество.

В светата Литургия съслужиха иконом Петър Христов, свещеник Йордан Божилов, свещеник Костадин Тренев и йеродякон Вартоломей.

Клиросното пение бе оглавено от църковния певец Георги Георгиев.

Скъпи гости на празника бяха г-н Васко Стоилов, кмет на Община Сливница, г-н Марин Павлов, председател на Общински съвет Сливница и г-н Тодор Петков, кмет на с. Алдомировци.

След светата Литургия епископ Поликарп произнесе проповед, с която запозна вярващите с живота, служението, делото и благодатния живот на с. Спиридон.

Епископ Поликарп преподаде на присъстващите благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела от негово име здраве, радост и духовни сили.

Тържествено епископ Поликарп представи и новия свещеник на селото, йеромонах Герасим Шилев. Той призова новия свещеник да бъде изряден в своето служение, да обича своето паство и да се стреми и то да заобича него.

Бе осветен и празничен общ обяд за всички присъстващи християни.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content