Продължете към съдържанието

Работилница “Камбанен звън” с деца от София в Църногорския манастир

02 20181212 1685767481На 8 и 9 декември 2018 г. деца от неделното училище към храм "Рождество Христово" в столичния район "Младост", ръководено от Велина Андонова, се включиха в инициативата на Църногорската света обител Работилница "Камбанен звън". В съботния следобед и в неделя до обяд децата прекараха незабравими мигове в манастира. Под ръководството на изкусния звънар Марио те се упражниха в биенето на манастирските камбани и получиха нови знания за камбанния звън.

В неделната утрин всички се събраха за празничната света Литургия в стария манастирски храм "Св. Безсребреници Козма и Дамян", където предния ден имаше архиерейска света Литургия водена от Негово преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп и беше извършен чин по обновление на храма. В края на богослужението, оглавено от йеромонах Силуан, отскоро присъединен към църногорското братството, след благословение от своите духовни отци децата приеха свето причастие. Те с внимание изслушаха поучителните слова на младия духовник, който ги насърчи да пребъдват в православната вяра и да бъдат добри християни.
По време на гостуването си в манастира децата се срещнаха с неговия игумен архимандрит Никанор, гледаха поучителни филми с християнска тематика, учиха се на български народни танци и, разбира се, поиграха.
Те се включиха като помощници и при приготвянето на храната в манастирската кухня. Ръководеното от Велина Андонова неделно училище към столичния храм "Рождество Христово" съществува от две години. Редовно го посещават около 50 деца. През лятото част от тях вече бяха на п равославно летуване в Църногорската света обител.
За комфортното им пътуване до манастира и обратно помогна транспортната фирма "Бус Перник" и нейният собственик и управител г-жа Магдалена Милтенова.

Текст и снимки: Руми Борисова – Перник

{joomplucat:975 limit=19|columns=3}

Visits: 0

Skip to content