Продължете към съдържанието

Заупокойни богослужения за благодетелите на БПЦ бяха отслужени в Синодния параклис

DSC 5779И тази година в съботата преди Неделя на св. Праотци бяха отслужени Заупокойна св. литургия и панихида в памет на починалите предстоятели и благодетели на Българската православна църква в Синодния параклис "Св. цар Брис-Михаил".

По решение на Св. Синод тази година богослужението бе възглавено от архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия в съслужение с протодякон Иван Петков. По време на богослужението бяха поменати всичките отвека почивши патриарси, архиепископи и екзарси български, както и починалите митрополити, епископи, свещеници, монаси, монахини и миряни – благодетели и потрудили се за Българската църква.

След Св. Евхаристия бе отслужена и панихида, възглавена от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в съслужение с Техни Високопреосвещенства Сливенски Йоаникий, На САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Неврокопски Серафим, Видински Даниил и Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, Главен секретар на Св. Синод.

Песнопенията бяха изпълнени от г-н Андрей Касабов и хористи от хора „Св. Наум Охридски”.

"С признателност си спомняме за всички отвека почивши предстоятели и архиери, монаси, монахини и благодетели на Българската православна църква и се молим за тяхното упокоение", каза патриарх Неофит в края на молитвеното последование. Той добави още, че като имаме техния пример да възрастваме духовно и да вървим по пътя към Бога.

Традиционно в съботата преди Неделя на св. Праотци синодния параклис е отворен и за православните християни, които имат възможността също да вземат молитвено участие в заупокойното богослужение и да се помолят, заедно с архиереите на БПЦ, за душите на всички починали предстоятели, архиереи и свещенослужители отдали живота си в полза на светата Българска църква.

Бог да ги прости! Вечна и блажена да бъде паметта на всички отвека почивши патриарси, архиепископи и екзарси български!

Текст, снимки и видео: Ангел Карадаков – http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=278828

Visits: 0

Skip to content