Продължете към съдържанието

Откри се нова Социална кухня ” Не хаби – дари”

DSC 0124

В навечерието на на големия християнски празник Рождество Христово, в столичния храм “Св. св. Кирил и Методий” се откри нова Социална кухня “Не хаби – дари”. Тя се организира по инициатива и под потронажа на Омбудсмана на Република България – г-жа Мая Манолова, с подкрепена от БЧК и със съдействието на църковното настоятелство при храм „Св. Св. Кирил и Методий“.

На официалното откриване днес, 17 декември, дойдоха всички основни организатори и дарители на кухнята.

Негово Светейшество Софийският митрополит и патриарх Български Неофит лично благослови благородната кауза, която започна с водосвет отслужен от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

На събитието присъстваха представители на министерството на земеделието храните и горите, БЧК, Кауфланд, Лидл, Билла, ТМаркет, като и от Асоциацията на месопреработвателите в България, фирма Лактима Балкан и др.

В края на водосвета еп. Поликарп се обърна към многобройните присъстващи и подчерта, че нашата вяра не е само на словото, но и на добрите дела, и че днес се слага „началото на една кауза, с която проявяваме съчувствие и добра воля към нашите братя и сестри“. Той поздрави г-жа Мая Манолова за нейната инициатива и отбеляза че тя е добър администратор и вярващ православен човек.

„Нейната пламенност и жар са пленителни и за други, за което свидетелства присъствието на младите гимнастички, на дарителите, на институциите и на  нуждаещите се. Бог да снизходи и да даде  истинска полза- духовна и телесна на всички, които са се включили и ще се включат в реализирането на кухнята“- каза още владиката.

Като основен организатор Омбудсманът на Република България също приветства дошлите на събитието.

„Ние ще дадем храна, доброта, обич и подкрепа…Всичко в тази социална кухня е безвъзмездно. Храните са дарени, приготвянето на ястията са безвъзмездни, посудата е подарена. От сърце благодаря на всички които се отзоваха. На БПЦ, на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, на отец Александър Георгиев, който е домакин на кухнята, на Александър Ковачев и Милен Цанов и на всички отзовали се хранителни вериги“ – каза г-жа Манолова.

За откриването на социалната кухня дойдоха и изящните гимнастички от националния ни ансамбъл, които освен златни медали, притежават и „златни“ сърца, както  ги определи г-жа Манолова. Те се включиха и в раздаването на първите порции супа на дошлите нуждаещи се хора.

Инициативата ще се реализира във вече изграденото специално за целта уютно пространство в двора на храма и е насочена към социално слаби хора, изпаднали в нужда или временно затруднение, така че в най-студените зимни дни да получат топъл обяд. Кампанията започва от днес и ще продължи до края на м. април 2019г. като се раздава топла храна всеки делничен ден от 12,00 часа до 14,00 часа. Предвижда се в менюто да има топла супа, хляб, кисело мляко или плод.

До този момент тя е обезпечена за обявения период с необходимите храни и еднократна посуда.  Изрази се надежда тя да стане целогодишна, ако към нея се включат още дарители.

За благородната кауза се набират доброволци, които да помагат в раздаването на храната. За целта е необходимо те да се обръщат към г-н Петър Вълчовски, тел. 0886  282 299, който е кооринатор на доброволците от страна та храм “Св. св. Кирил и Методий”.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 2

Skip to content