Продължете към съдържанието

Детски празник в Софийска митрополия в чест на Рождество Христово

IMG0008478На 19 декември, в обновената зала на Софийска св. митрополия се състоя празничен концерт, посветен на настъпващия празник Рождество Христово. В него взеха участие ученици, изучаващи предмета Религия-Християнство-Православие от софийски училища.

Организатор на концерта бе Духовно-просветният отдел при Софийска света митрополия, който има желание да активизира и поощри преподавателите и учениците, които са избрали да изучават християнската вяра и нравственост в общообразователното българско училище и неделните училища при столичните храмове.

Скъп гост на вечерта бе Негово Светейшество Софийският митрополит и патриарх Български Неофит. Той тържествено пристигна в залата, придружен от Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия и Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия и началник на Духовно-просветния отдел.

Празник на децата, така може да се определи вечерта, в която над 150 деца се изявиха  като рецитираха рождественски стихотворения и пяха песни, подготвени от своите учители.

Препълнената зала от деца, родители, преподаватели и миряни се радваше на усърдното изпълнение на децата, аплодираше позабравените от притеснение стихчета и се възхищаваше на добре изпълнените песни. Деца на различни възрасти, от различни училища и населени места показаха своя музикален талант и умения, който бе техния подарък за Раждащия се Спасител.

Програмата започна с изпълнението на учениците от 20-то ОУ „Тодор Минков“, с ръководители Надежда Димитрова и Руска Тошева. Последваха изпълненията на Неделните училища при храм „Св. Атанасий“, с. Горни Лозен, с ръководител Елена Гавалюбова и при храм „Въздвижение на Честния Кръст  Господен“, с ръководители Миглена Цветкова и Гергана Вангелова.

Своите певчески таланти показаха учениците от 23-то СОУ с преподавател Ани Янкова и възпитаниците на 68-мо СОУ, с учител Зоя Михалкова.

Малките християнчета от Детските градини  „Магнолия“ и  „Слънце“ зарадваха публиката със своите мили изпълнения, подготвени заедно с Елеонора Асенова. Неделно училище при храм „Св. Троица“, кв. "Редута", с ръководители Йорданка Гюрова и Нели Синзова също се представиха с празнични изпълнения. Възпитаниците на 139-то ОУ „Захарий Круша“, с преподавател Екатерина Дочева бяха следващите изпълнители, последвани от Неделнотоучилище при храм „Св. Успение Богородично“,с. Горна Малина, с ръководител Цвети Маламова. Детската програма завърши изпълненията на Неделното училище при Академичния параклис на Богословския факултет, с ръководител протойерей Сава Кокудев, които особено впечатлиха публиката със своите песни, преведени на български език и изпълнени под съпровода на мандолина.

Възторжено бе прието изпълнението-изненада  на професионален гайдар, който накара цялата зала да потропва с крак и да ръкопляска в такт.

Празничната вечер завърши с приветствено слово на еп. Поликарп, който благодари от името на Светейшия владика на децата, които са избрали предмета Религия, на учителите които преподават като апостолите Словото Божие, на родителите които са гласували доверие на богословите да възпитават децата им в християнска нравственост. Той благопожела децата все така с много плам и жар да се просвещават, вдъхновяват и усвояват духовното знание.

След тържествено Многолетие децата и преподавателите получиха подарък-благослов лично от Негово Светейшество патриарх Неофит. Въпреки напредването на вечерните часове залата дълго време бе изпълнена. Емоционално възторгнати от изпълненията, срещите и подаръците – деца, преподаватели и духовници радостно шумяха, коментираха различни теми и си правиха паметни снимки. С много поздравления и благопожелания за радостни рождественски дни завърши празничната вечер, която за първи път се организира в такъв мащаб в чест на Христовото Рождество.

Подаръците за децата бяха предоставени от г-жа Татяна Попова, собственик на верига магазини "Аванти".

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

https://youtu.be/vZ-_rQXN7D8

Видео: Любомир Върбанов

Visits: 0

Skip to content