Продължете към съдържанието

На Игнажден в Долна баня

img 1033 20181221 1198984618Навръх Игнажден 30-сет членове на Сдружението на хората с увреждания "Венетица" в Долна баня се събраха в своя уютен клуб и заедно отбелязаха християнския празник в чест на Свети свщмчк Игнатий Богоносец. За втора поредна година традицията бе спазена и за полазник или пръв гост бе поканен не кой да е, а енорийският свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров.

Празничната среща бе открита от председателката инж. Светла Стоименова, която поздрави всички присъстващи и накратко разказа за християнския и народен празник и традиции на Игнажден.
Свой поздрав и молитва за здраве, мир и добруване в семействата на всички поднесе и отец Пламен Димитров в навечерието на хубавите и почитани от долнобанци Коледни и новогодишни празници, които ревностно спазват местните традиции и обичаи. И както повелява обичая на Игнажден, който първи прекрачи прага на дома, трябва да донесе наръч дърва и да ги сложи в печката. Тази традиция спази и обичания и сладкодумен местен свещенник, след което благослови постната празнична трапеза, около която се бяха събрали членовете на организацията. А за богатото й разнообразие всеки от присъстващите се беше погрижил. Домашна ракия и червено вино, баница с тиква и орехи, баница с праз лук, погача, домашни салати и мезета и разбира се долнобански ябълки и орехи, като всеки счупи по един, за да си види късмета през новата година. Вкусна и пивка бе и долнобанската боза, халвата и какво ли още не, с което всяка домакиня се похвали в празничния ден. С празничен подарък и пожелание за здраве, любов и дълголетие от името на Управителния съвет на Сдружението на хората с увреждания "Венетица"пък бе зарадван всеки един от присъстващите.
За своя достолепен юбилей на срещата почерпи рожденничката Димитринка Янинска, която се похвали, че за празниците е направила отново красиви рисунки и шаржове за таблата в клуба.

Текст и снимки: Любо Кузев

{joomplucat:976 limit=4}

Visits: 0

Skip to content