Продължете към съдържанието

Велик богоявленски водосвет на езерото в кв. „Дружба“

IMG0009645На 6 януари – Богоявление – Великият богоявленски водосвет и тази година събра стотици софиянци на западния кей на езерото в кв. "Дружба". За пореден път Столична община заедно със Софийска света митрополия организира ритуалното хвърляне на кръста в езерните води, като преди това бе отслужен празничния Велик водосвет.

Чинопоследованието, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, бе отслужено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха архимандрит Василий, протосингелът на Софийска митрополия, ставр. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на епархията, ставр. ик. Христо Пудин, предстоятел на храм „Св. Наум Охридски“, в чиято енория се отслужва празничния богоявленски водосвет и свещенослужители на Софийска епархия.

На великото водоосвещение присъстваха кметът на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова, кметът на столичния район "Искър", районни кметове на София, общински съветници, общественици, културни дейци и др.

Хиляди жители на София дойдоха при езерото в кв. "Дружба", за да участват в богоявленското моление и да станат съпричастни към ритуалното хвърляне на кръста във водите. След църковното богослужебно последование с литийно шествие духовенството се отправи към езерото, където ги очакваха желаещите да скочат в ледените езерни води за кръста. Тази година в езерните води скочиха 51 мъже като най-възрастният от тях е на 77 години, а най-младият на 18 г.

Най-бърз се оказа инструкторът по водно спасяване Вячеслав Борисов, който пръв стигна и извади кръста от водите. Той участва за осма поредна година в изваждането на кръста, като се похвали, че в три от тях е успял да го хване.

Епископ Поликарп го благослови и му връчи благословение от името на Негово Светейшество патриарх Неофит, а софийския кмет му връчи наградата на Столична община.

С литийно шествие църковното изпълнение се отправи към храм "Св. Наум Охридски", от където и тръгна и където ги очакваше ароматно ястие и чаша вино.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content