Продължете към съдържанието

Архиерейска литургия в храм “Св. Георги”, гр. Сапарева баня, кв. Гюргево

IMG00079В неделния ден на 13 януари, Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит посети гр. Сапарева баня. Той възглави възкресното богослужение в храм „Св. Георги“, който се намира в кв. "Гюргево" в града.

Заедно с викарния епископ съслужиха архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир“Св. Козма и Дамян“, ик. Георги Паликарски – архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, ик. Георги Танчев – архиерейски наместник на Санданска духовна околия, протойерей Димитър Недялков, предстоятел на храма, свещенослужители от София и от съседните селища, които са част от Дупнишка духовна околия.

В началото на литургията владиката пострига за „четци и певци“ трима младежи, които имат желание да помагат на местните свещеници в техните енории.

Храмът, който е един от старите в града (тази година предстои да отбележи 180 г. от построяването си) се изпълни с богомолен народ. Млади и по- възрастни християни непрекъснато прииждаха и като си намираха  „своето“ място за молитва, сърдечно участваха в благолепната служба и се радваха на архиерейското присъствие.

Църквата „Св. Георги" в Гюргево е с много интересна архитектура. Вкопана е в земята така, както са били построени повечето църкви по време на османското владичество и представлява трикорабна базилика с открит притвор. Уникална е за българските земи по своята вътрешна дървена архитектура. Построена е с камъни и дървета, които първоначално били предназначени за строеж на друг храм. Нейн майстор e строител Цветко от с. Жаблено, Радомирско, което се разбира от надпис върху фронтона на западната страна на храма: „1840 светаго великомученика Георгия, Майстор Цветко от Жаблер, Радомир кааза“. Изографисана e със сложни композиции, които са запазили автентичните си стенописи. Основно през 2006 г. е реставриран притвора като са изрисувани първоначално положените сцени на митарствата и "Страшния съд".
По всичко личи, че енорията е жива и дълбоко въцърковена. Храмът е приветлив и чист, а множеството вярващи свидетелстват за духовната традиция и живот на християните в района. Мнозина записаха имената си за молитвено споменаване, а други бяха донесли различни приношения, с които раздадоха в края на богослужението.

Към многобройното църковно изпълнение с топло, пастирско слово се обърна еп. Поликарп. Той поздрави множеството и изрази своята радост от общата молитва. Владиката припомни библейските събития, които в тези дни отново Църквата преживява и говори за духовната промяна и стремеж, който трябва да имаме като християни.

"Необходимо е в смирение, в постоянно обновяване човек да се труди с живота си, с примера си, със служението си и да пази, онова което е приел при своето св. кръщение. Не само да го пази, но и да го раздава на другите край него…затова в тези дни, в които се спомняме за Христовото Кръщение се утвърдим в покаяние, в нов живот и с обновени светли чувства да тръгнем и вървим по пътя на спасението. За да добруваме, за да бъдем богати духовно и материално трябва ежедневно да променяме себе си и да се утвърждаваме в любовта" – каза в словото си владиката.

Той преподаде първосветителския  благослов на Българския патриарх Неофит и отправи благопожелания за новата година, през която пожела всеки един от нас да намери своя достоен път за спасение.

Развълнуван от епископските слова, отец Димитър благодари на  владиката от името на събратята си и енорияшите и му поднесе красиви благопожания и дар, подготвен от плодовете на  земята.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 1

Skip to content