Продължете към съдържанието

Българският патриарх Неофит се срещна с председателя на Сметната палата г-н Цветан Цветков

DSC 0231Светейшият Български патриарх Неофит се срещна днес с председателя на Сметната палата г-н Цветан Цветков. Приемът се състоя в сградата на Софийска св. митрополия, а повод за него бе 139-годишнина на държавното учреждение. Цветан Цветков изрази своите благопожелания към Светейшия патриарх Неофит за настъпилата нова 2019 г., както и сподели инициативите, които ще съпрожодат отбелязването на годишнината на Сметната палата. По време на срещата бе разгледан въпросът за новоприетия закон за Вероизповеданията, като г-н Цветков изрази своето желание да бъде в помощ на Българската православна църква, като допълни, че държавното учреждение ще бъде насреща при нужда от помощ на БПЦ-БП.

Допълнено бе, че ще се подготви съвместно обучение на служители на Св. Синод и на митрополиите на Българската православна църква за отчитане на държавната субсидия, която според новия закон за Вероизповеданията, БПЦ-БП ще получи.

На срещата присътваха Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, архим. Василий, протосингел на Софийска св. миторполия, ик. Николай Георгиев, началник на отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска св. митрополия, г-жа Горица Грънчарова и г-н Тошко Тодоров, зам. председатели на Сметната палата.

Председателят на държавната институция подари на Негово Светейшество плакет по повод 139-та годишнина от учредяването на институцията и клетвен лист, в който се съдържа клетвата, която служителите на Сметната палата са полагали, когато са встъпвали в длъжност преди 1948 г. Той изрази желанието и надеждата си, че днешните и бъдещите служители на Сметната палата ще служат съвестно и почтено пред закона и пред Бога. Срещата завърши с надежда за бъдещо сътрудничество и по нанатъшно разбирателство. В паметната книга г-н Цветков написа: "Благодарим за сърдечния прием и възможността да изразим почитта си към Българската православна църква".

Текст, снимки и видео: Ангел Карадаков – http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=280775

Visits: 0

Skip to content