Продължете към съдържанието

Тържествено честване празника, посветен на Честните вериги на св. ап. Петър

IMG00060На 16 януари Православната църква почита и се покланя на Честните вериги на св. ап. Петър. В този ден се отбелязва още паметта на преп. Ромил Видински и св. свщмчк Дамаскин Габровски. По този повод бе отслужена Архиерейска света Литургия в столичния храм „Св. ап. Петър и Павел“, разположен на  бул. “Константин Величков“.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Заедно с него съслужиха ставр. иконом Кирил Дидов, предстоятел на храма и гости-духовници от Софийска и Пловдивска епархия. Дяконското служение бе извършено от трима дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

Този празник по предложение на викарния епископ следва да се чества като зимен храмов празник на просторния столичен храм, тъй като е свързан с живота на духовния му  покровител – св. ап. Петър. От няколко години в църквата се покои и частица от мощите на св.ап. Петър, които в този ден бяха изнесени за поклонение и благословение.

Историята на празника разказва, че Ирод Агрипа (10 г. пр.Хр. – 44 г. сл.Хр.) хвърлил ап. Петър в тъмница, пазен от четири четворки войници, и възнамерявал след празника Пасха да го изведе пред народа. Но в нощта, когато щели да го извеждат, както спял между двама войници, окован в две вериги, ангел Господен при силна светлина застанал, побутнал го в хълбока и го събудил. Той станал, а веригите паднали от него и Ангелът го извел навън от тъмницата (Деян. 12:5-7). Разгневен, Ирод заповядал да погубят стражарите.

По-късно учениците успели да се сдобият с веригите и те били предавани през вековете на поколенията. Вярващите получавали чрез тях изцеление от различни болести.

Дошлата на поклонение в Йерусалим императрица Евдокия, съпруга на Теодосий Младши, получила тези вериги от патриарх Ювеналий. Евдокия веднага изпратила едната верига в Цариградската църква "Свети Апостоли", а другата – на дъщеря си Евдоксия, жена на западния римски император Валентиниан ІІІ. Евдоксия построила храм в чест на апостол Петровите вериги.

В чест на намерените вериги Църквата установила през Vвек празник на 16 януари за молитвено поклонение през тази древнохристиянска светиня.

В края на богослужбата епископ Поликарп произнесе слово, в което подчерта важните моменти от живота на светия апостол и благопожела на вярващите да имат неговия пример, неговата силна и твърда вяра, надеждата му в Божия благ промисъл.

"Днес е необходимо духовно мъжество, духовно разбиране и преклонение пред светостта. Нужно е да живеем и се вдъхновяваме от апостолския пример. Нужно е борейки се да възрастваме и да даваме пример на околните като подражаваме на  апостолите. Спомняйки си за св. ап. Петър нека си пожелаем да имаме непоклатимата му вяра в Бога, да се утвърдим в надеждата, която ни показа, и получим любовта, която да блести в нашия живот.

Владиката поздрави отец Кирил като предстоятел на храма и му благодари за трудовете, които полага, благодари на църковното настоятелство и певците, и на всички които загърбиха ежедневните грижи и се събраха в храма за обща молитва и почит на св. ап. Петър.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Visits: 1

Skip to content