Продължете към съдържанието

Антоновден в Кремиковския манастир

IMG00068На 17 януари Църквата почита паметта на св. преподобен и богоносен Антоний Велики.

По този повод, в Кремиковския манастир „Покров Богородичен“, където се намира параклис посветен на св. Антоний, бе отслужена Архиерейска света Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, светата Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В светата Литургия съслужиха ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Серафим Янев, игумен на светата обител, свещеник Георги Младенов и йеродякон Вартоломей.

Клиросното пение бе оглавено от г-н Методи Стоилов, църковни певци от София и деца, възпитаници на отец Серафим.

След светата Литургия епископ Поликарп произнесе слово, в което запозна присъстващите с важни моменти от житието на св. Антоний Велики и подчертавайки важни моменти от него, поощри вярващите да му подражават във вярата, надеждата, любовта и най-вече постоянството.

Епископ Поликарп поздрави духовенството и присъстващите благочестиви християни от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, радост и духовни сили, както и достойно житие и битие за спасение и вечен живот.

Преди светата Литургия за четец, певец и свещоносец, бе постриган божият раб Антон, който бе благословен с усърдие и радост да помага в светия олтар и служението на отците в светата обител и региона.

Епископ Поликарп поздрави всички именници и рожденици, дошли да почетат своя патрон и ден и им пожела здраве, дълги дни и благословение.

Поздрав към епископа и гостите отправи протойерей Серафим Янев, който благодари чрез Негово Преосвещенство на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит за всегдашната подкрепа и благословение.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

 

https://www.youtube.com/watch?v=8JWXMPrKBY4&fbclid=IwAR1FM_lWcpHPfS1oWs4TFC9nDPr-9fHDQw7B5EQheUrFSlCjs94OLf6yKrQ

Visits: 0

Skip to content