Продължете към съдържанието

Опело и погребение на свещеник Валентин Михайлов

IMG00030На 19 януари бе извършено опело и погребение на свещеник Валентин Михайлов, свещеник при столичния храм „Св. Троица“, жк. „Гео Милев“.

Отец Валентин внезапно почина в следобедните часове на 17януари, след като бе взел молитвено участие в св. Литургия в храм „Св. Троица“.

Многобройно църковно изпълнение се събра на опечалено събрание в столичния храм “Св. Троица“ в съботния ден, в който Църквата ежеседмично е определила да се споменават починалите. Да изпратят в последния му земен път духовника на Софийската епархийска църква дойдоха семейството, приятели, роднини и много духовници, които са близки на упокоилия се свещеник.

В края на мертвеното последование Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит произнесе   пастирско слово, с което говори за достойнствата на духовника, изказа от името на Софийския митрополит и патриарх Български Неофит  съболезнования на семейството и даде надежда за бъдещия вечен живот.

"Бог да го приеме в Своето царство, а на нас да даде упование, че той ще се всели в царството Божие! Нека Бог да претвори скръбта ни в духовна радост и винаги да се уповаваме в Божия благ промисъл!"- каза в словото си владиката.

След като близките се простиха за последен път с отеца, се изпълни чинът, полагащ се при погребение на духовник. Свещеници понесоха ковчега с тялото и го внесоха в св. олтар, за да обиколят трикратно с него св. престол. Така за последен път упокоилият се свещеник премина през царските двери и се отправи към гробното място, подготвено на Ценралните софийски гробища.

Траурен камбанен звън се разнесе и възкресният тропар "Христос възкръсна от мъртвите …" прозвуча като утеха за скърбящите, и заедно с това напомни за надеждата на всички християни – бъдещото благодатно Христово царство.

В гробищния парк, след трисагий отслужен от архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия и ставр. ик. Христо Пудин, изповедник на отец Валентин тялото му  бе положено в земята за упокой и вечна памет.

Бог да го прости и всели в селенията на праведните!

+++

Свещеник Валентин Михайлов е роден на 11 февруари 1963 г. в с. Рогозен, Врачанско.

Основното си образование завършва през 1978 г., в 108 СУ – София, а средното си образование завършва през 1985 г. в ТПФ „Ю. Фучик“ – София. През 1988 г. завършва I-ви паралелен курс на Софийската духовна семинария при гара „Черепиш“, след което, през 2006 г. завършва Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски“.

Баща е на две деца – Мария и Димитър.

Ръкоположен е за дякон на 30 ноември 2009 г., от Знеполския епископ Йоан, а за свещеник на 6 юни 2010 г., от Негово Преосвещенство Стобийски епископ Наум, като е назначен за енорийски свещеник в храм „Успение Богородично“, кв. Малашевци и подпомагащ духовния живот в храм „Св. вмчк Георги Победоносец“ – ротонда.

От 1 юли 2018 г. е освободен от горните си задължения и е назначен за енорийски свещеник при храм „Св. Троица“, жк. "Гео Милев“, гр. София.

Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 1

Skip to content