Продължете към съдържанието

Българският патриарх Неофит чества своя имен ден

IMG00139На 21 януари с радост отбелязахме паметта на св. мъченик Неофит, небесен покровител на предстоятеля на Българската църква – Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. По традиция патриарх Неофит отпразнува своя имен ден в митрополитската катедрала “Св. Неделя”.

С уважение и братска обич всички архиереи от Светия Синод се събраха в катедралния храм, за да изпросят съборно застъпничеството на св. мъченик Неофит и да поднесат на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит своите поздравления и благопожелания по повод имения му ден. Да изразят своята синовна почит, в храма дойдоха и десетки свещеници от Софийска епархия. Впечатляващо бе присъствието на всички предстоятели на столични храмове, към които се присъединиха архиерейските наместници на всички софийски околии.

 

С тържествен камбанен звън и дълъг шпалир от софийски духовници бе посрещнат първойерархът на Българската църква в митрополитската катедрала. Преди да влезе в храма, той дълго време даваше благословение на заобиколилите го нетърпеливи миряни, които му поднасяха красиви цветни букети с благопожелания.

Светейшият владика благослови събралото се църковно изпълнение и се даде начало на съборната св. Божествена литургия. По решение на Св. Синод тя бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум, който бе в съслужение с Техни Преосвещенства: Мелнишки епископ Герасим ­ главен секретар на Св. Синод, Адрианополски епископ Евлогий ­ игумен на Рилската св. обител, Велички епископ Сионий ­ игумен на Троянската св. обител, Белоградчишки епископ Поликарп ­ викарий на Софийския митрополит.

Край св. Трапеза застанаха още архим. Василий ­ протосингел на Софийска митрополия, архим. Теоктист ­ представител на Българската църква в Русия, архим. Самуил ­ игумен на Бачковската св. обител, архим. Пахомий ­ ректор на Софийската духовна семинария, столични свещеници и дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

В богослужението взеха участие представителите у нас на Руската и на Румънската православна църква ­ архимандрит Васиан и ставр. ик. Нелуц Опря.

Духовници, епархийски съветници, монаси и монахини, служители на Светия Синод и Софийската св. митрополия, преподаватели в Богословския факултет и Софийската духовна семинария и многоброен народ изпълниха катедралния храм и молитвено съучастваха в празничното богослужение.

Като молитвен подарък към патриарха се понесе прекрасното изпълнение на хористите от мъжкия катедрален хор под диригентството на протопсалт  проф. д-р Мирослав Попсавов, които изпълниха литургийните песнопения с особена вещина и молитвеност.

По време на свещеническото причастяване проповед за чествания св. Неофит произнесе ставр. ик. Ангел Ангелов ­ духовен надзорник на Софийска епархия.

След светата Литургия духовенството ­ митрополити, епископи и всички архиерейски наместници и предстоятели на столични храмове ­ отслужи Благодарствен молебен, предстояван от Негово Светейшество. Събрани край иконата на св. мъченик Неофит, архиереите отправиха молитви към Всеподателя Бога за здраве и духовно преуспяване на Българския патриарх Неофит и Българската православна църква.

В края на последованието с поздравително слово от името на Светия Синод на БПЦ към архипастира именик се обърна Русенският митрополит Наум, в което пожела:

“Под архипастирските грижи на Св. Синод и на Ваше Светейшество светата ни Църква да продължи да разгръща с нови успехи своето духовно-просветно и милосърдно-благотворително дело сред поверения й от Бога Негов народ, а всички ние вярно да пазим и следваме заветите на приснопаметните наши предци, като се вдъхновяваме от примера и подвига на всички Христови свидетели и подражатели, сред които и днес честваните дивни светци ­ преп. Максим Изповедник и мъченик Неофит. Божията любов и Неговата велика милост, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас, амин!”

От името на честния клир на Софийска епархия, монашеството, служителите на Софийска митрополия, Епархийския съвет и целия Божи народ на Софийска епархия красив букет цветя и поздравление към Софийския митрополит Неофит поднесе Белоградчишкият еп. Поликарп.

“Запознавайки се с живота на св. Неофит, Светейши владико, ние с радост виждаме, че неговият  живот във вяра, надежда и любов заради Христа е дълбоко залегнал и във Вашето битие ­ каза в словото си епископът. ­ Неговата скромност, проницателност и мъжество също украсяват Вашия живот. Неговата християнска доблест, отговорност и изповедничество също са дълбоко залегнали във Вашето съществуване, мисъл, дела и работа. Неговата твърдост и мъжество за името Христово, правдата и евангелската истина са отобразени във Вашите трудове, стремежи и действия, с които всякога сте отстоявал онова, което е потребно за Христа, Църквата, вярата и народа ни.

Знаем, че случайности в съзнателния духовен живот и свят няма. Има Божий промисъл, който на всеки дава потребното за спасение и вечен живот. Който подготвя за всеки път, водещ към Бога и Неговото Небесно Царство. Който изпълва сърцето на всеки със стремеж да бъде полезен както за своето спасение, така и за спасението на мнозина. Затова, съпоставяйки живота на св. мъченик Неофит и Вашите години, дни и житейски мигове, виждаме, че Бог неслучайно Ви е обдарил щедро, като Ви е дал да носите името на такъв велик мъченик за вярата, който из млада остави суетата световна и се отдели да служи Богу, да го имате за покровител и пример в живота, но за да послужите и Вие за полза не само Ваша, но и за полза на Православната ни Христова църква, клир и народ” ­ каза още владиката и пожела на патриарха “мъдро, благодатно и градивно да ръководи Църквата, за да пребъде с чест и достойнство и да бъде благ пример по пътя на спасението на идните поколения”.

В отговор Негово Светейшество всесърдечно благодари за празничните поздравления и добрите пожелания, като завърши с думите: “За всичко това благодаря първом Господу и Богу нашему, на Пресвета Богородица и светия мъченик Неофит, а сетне и на моите родители и наставници в Христа, на които се старая да подражавам и днес”.

След тържествената богослужба архиереите, свещенството, официалните гости и църковни служители се отправиха към сградата на Софийска св. митрополия. Там Негово Светейшество продължи да приема приветствия и цветя в залата на митрополията, където бе даден официален прием.

Поздрави, благопожелания и дарове поднесоха г-н Емил Велинов ­ директор на Дирекция “Вероизповедания” при МС, проф. Александър Омарчевски ­ декан на Богословския факултет на СУ, представители на обществени организации и множество духовници, монаси и монахини, църковни служители, общественици и граждани.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 1

Skip to content