Продължете към съдържанието

Поздравление от името на клира на Софийска епархия към патриарх НЕОФИТ по случай имения му ден

IMG00168Ваше Светейшество, обични наш Първосветителю и милостиви Отче и Владико,

Позволете ми от името на Епархийския съвет, клира, монашеството и верния народ на Софийска епархия, която достойно и с подобаваща мъдрост управлявате, всесърдечно да Ви приветствам и поздравя по повод Вашия имен ден – деня на св. мъченик Неофит от Витиния.

Името на светия мъченик Неофит, което Ви е дадено при пострижението в монашество днес ни е събрало, за до почетем небесния Ви закрилник с молитви и псалмопения, да се влеем във Вашата лична радост, която се превръща в радост на цялата ни Православна църква и да споделим почит, уважение, преклонение и любов към Вашата достолепна личност.

Запознавайки се с живота на св. Неофит, Светейши Владико, ние с радост виждаме, че неговият живот във вяра, надежда и любов, заради Христа е дълбоко залегнал и във Вашето битие. Неговата скромност, проницателност и мъжество, също украсяват Вашия живот. Неговата християнска доблест, отговорност и изповедничество, също са дълбоко залегнали във Вашето съществуване, мисъл, дела и работа. Неговата твърдост и мъжество за името Христово, правдата и Евангелската истина, са отобразени във Вашите трудове, стремежи и действия, с които всякога сте отстоявал онова, което е потребно за Христа, Църквата, вярата и народа ни.

Знаем, че случайности в съзнателния духовен живот и свят няма. Има Божий промисъл, който на всеки дава потребното за спасение и вечен живот. Който подготвя за всеки път, водещ към Бога и Неговото Небесно Царство. Който изпълва сърцето на всеки със стремеж, да бъде полезен, както за своето спасение, така и за спасението на мнозина.

Затова съпоставяйки живота на св. мъченик Неофит и Вашите години, дни и житейски мигове, виждаме, че Бог, не случайно Ви е обдарил щедро, като Ви е дал да носите името на такъв велик мъченик за вярата, който из млада остави суетата световна и се отдели да служи Богу, да го имате за покровител и пример в живота, но за да послужите и Вие за полза, не само Ваша, но и за полза на Православната ни Христова църква, клир и народ.

Ваше Светейшество, Светейши Владико,

В този най-радостен за Вас и всички ни ден, приемете искрените ни благопожелания, по молитвите на св. мъченик Неофит, за крепко здраве, телесни и духовни сили, за бодрост на душата и тялото, за да ръководите светата ни Православна църква, както и досега: мъдро, благодатно и градивно, за да пребъде с чест и достойнство и бъде благ пример по пътя на спасението на идните поколения.

На многая и благая лета Светейши Владико!

Честит и благословен имен ден!

Visits: 0

Skip to content