Продължете към съдържанието

Слово на Българския патриарх Неофит в деня на неговия небесен покровител св. мчк Неофит

IMG00172ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА И ПРЕОСВЕЩЕНСТВА,

УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ

ВАШИ ВИСОКОПРЕПОДОБИЯ, БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ,

ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

Щедър и милостив е Бог в Своето човеколюбие, дивен и прославен е Той в Своите светци. Благодарност и признателност изпълват човешката душа, когато размисля за многобройните Негови благодеяния към нас. Любовта Му е безгранична и тя бе засвидетелствана с дивното въчовечаване на Божия Син, Когото заради нашето спасение Небесният Отец проводи в света, за да вземе греха на света, да ни освободи от робството и да възстанови нашето богосиновство.

Вдъхновявани от тази неизповедима тайна на Божията саможертва, от образеца и примера, оставен ни от Христа Спасителя, стотици и хиляди знайни и незнайни Негови подражатели през вековете са отговаряли достойно на тази божествена любов като са се уподобявали на Него, свидетелствайки за силата на онова преображение, което се дава на повярвалите в Богочовека, на последвалите божествения Му пример.

Сред тях е и дивният Божи угодник, чудотворец и мъченик Неофит, който в разгара на жестоко гонение против Църквата дръзко изобличи суетата на всяко богоборчество и, като се уподоби на Спасителя в Неговите страдания, справедливо заслужи венеца на светостта и стана ходатай за всички нас пред Божия престол.

Приел неговото име заедно с монашеското поприще, и аз съм се стремил, според силите си, да подражавам на неговата вяра и на неговия живот според вярата, носейки с усърдие и страх Божий различните монашески и клирически послушания в светата Църква. В сложни и трудни за вярата и Църквата времена, при неблагоприятни обстоятелства за нашето християнско свидетелство и живот, съм се вдъхновявал от примера, оставен ни от светия мъченик Неофит и от всички верни Христови свидетели и мъченици през вековете, както и от заветите на моите преки наставници в служението на Църквата и Отечеството.

За всичко това благодаря първом Господу и Богу нашему, на Пресвета Богородица и светия мъченик Неофит, а сетне и на моите родители и наставници в Христа, на които се старая да подражавам и днес.

Особено благодаря на моя приемник по катедра – Високопреосвещения Русенски митрополит Наум – за произнесените чрез него от името на всички събратя архиереи от Светия Синод топли думи на любов и подкрепа.

Изказвам благодарност и за отправеното ни чрез Негово Преосвщенство Белоградчишия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит поздравление от епархийското ръководство, благочестивия клир и миряните от богодаруваната ни Софийска епархия.

Нека Бог ни укрепва с божествената Си благодат във всяко наше добро и полезно начинание, във възрастването ни във вярата и следването на Христовия път, който е път на светлината и на живота.

По молитвите на Пресвета Богородица, на светия мъченик Неофит и всички Свои светии Господ Бог да милва и спасява всички нас!

Честит и благословен празник!

Visits: 0

Skip to content