Продължете към съдържанието

Архиерейска литургия и офикия в храм “Св. Николай”, с. Вакарел

IMG00021В неделния ден на 27 януари, когато Църквата чества Пренасяне мощите на св. Йоан Златоуст, Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит  посети енорията на  храм „Св. Николай“ с. Вакарел, Ихтиманска духовна околия. С благословението на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит той отслужи св. Литургия и награди двама свещеника.

В съслужение с архиерея взеха участие ставр. ик. Йосиф Серев, архиерейски наместник на Ихтиманска духовна околия, ставр. ик. Николай Николов, председател на храма, свещениците Григорий Иванов и Костадин Тренев и четирима дякони, ръководени от йеродякон Вартоломей.

Десетки жители на селото се събраха в храма на съборна молитва и с голямо въодушевление участваха в молитвеното събрание, продължило няколко часа.

Празникът бе уважен от кмета на Вакарел г-н Красимир Митрев и основните ктитори на храма г-н Георги Симеонов и неговото семейство.

Преди началото на Литургията епископът пострига за четец и певец благочестивия мъж Борис, който да помага на местния свещеник в богослужението и прочете разрешителна молитва на клисарката Мария, която по този начин получи благословение да влиза в св. олтар.

По време на св. богослужба софийският архиерей отличи с офикия „протойерей“ отец Григорий, който преди да поеме основно ръководството на Дома за сираци „Св. Николай“ при манастир „Св. Троица“, с. Нови хан, десет години е обгрижвал енорията на храма в с. Вакарел.

Като подчерта неговите заслуги за обновяването на храма и развиването на енорията в селището, владиката му пожела все така ревностно и всеотдайно да служи на св. Църква и да бъде за духовна подкрепа на повереното му Христово стадо.

"Нека по молитвите на св. Николай, който е правило на вярата и пример за всеки един духовник, как да служи, как да изпълнява Евангелието и как да бъде достоен пример за тези, които възрастват по Бога той /отец Григорий/ да продължава своето ревностно служение и да не му бъде тази офикия за гордост, а за смирение и придобиване на още благодат.“- каза в словото си епископът.

С красив нагръден кръст за „духовно поощрение“ владиката награди ставр. ик. Йосиф Серев, който вече трийсет години е архиерейски наместник на Ихтиманска духовна околия и полага много усилия за запазване на братския дух, единомислие и взаимопомощ в Ихтиманска околия.

Проповед върху евангелското четиво произнесе председателят отец Николай Николов. След края на богослужбата епископ Поликарп поздрави духовниците и миряните от името на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и им пожела все така в пълнота и единомислие да се събират и показват своя братски дух и Христова любов помежду си.

С думи на благодарност към него се обърна отец Йосиф, който благодари за владиката за посещението и дадените отличия, и отправи покана за нови срещи по благодатни поводи. Благодарност изказаха още председателят отец Николай и протойерей Григорий Димитров.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Visits: 0

Skip to content