Продължете към съдържанието

Архиерейска вечерня в чест на св. Три светители

IMG00035065На 30 януари Църквата чества паметта на Тримата светители и велики богослови на Църквата – св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст. В Софийска епархия има два манастира посветени на този празник. Това са: манастирът "Св. Три светители“ в кв. Орландовци и Чепинският манастир "Св. Три светители".

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит в навечерието на празника, 29 януари, в манастира "Св. Три светители" в кв. Орландовци бе отслужена празничната вечерня. Тя бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха свещениците, които  обгрижват енорията на квартала – отците Петър Христов и Йордан Божилов и йеродякон Вартоломей.

Малкият манастирски храм се изпълни с благочестив народ, който въпреки вечерното и дъждовно време засвидетелстваха  своята почит и любов към „трите стълба“ на богословската наука.

По време на богослужението бе осветено петохлебие, което владиката раздаде за здраве и духовно ободрение.

В края на богослужбата епископ Поликарп се обърна към събралите се миряни с празнично слово, в което припомни накратко житията на тримата велики светители и очерта основните им лични качества и заслуги за развитието на духовния, обществения и богослужебния живот на Църквата.

Той преподаде на празнуващите отеческия благослов на Светейшия Български патриарх Неофит и отправи благопожелания на всички, които са приели манастира за свое духовно прибежище и място за утеха.

+++

Празникът на тримата големи богослови е установен в Църквата няколко века след тяхната смърт – през 11 век. Една от причините е острото разделение между християните в Константинопол кой от тримата светци е по-велик и чие богословско наследство е по-значимо. Хората се разделили на василияни, йоанити и григориани. Тогава тримата светци се явяват във видение на митрополита на Евхаита Йоан Мавропус (Чернокрак) и му казали да успокои спорещите и да обедини честването им в общ празник, защото и тримата имат еднакво достойнство пред Бога.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

 

 

Visits: 1

Skip to content