Продължете към съдържанието

Поздравителен адрес от Негово Светейшество България патриарх Неофит към Богословския факултет по повод празника на Св. Трима Светители

DSC 3047ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО,

УВАЖАЕМИ Г-Н ДЕКАН,

СКЪПИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ, ДРАГИ СТУДЕНТИ,

С архипастирска любов и отеческо благословение се обръщам към вас по случай празника на православните богословски школи, като ви желая здраве и сили, ревност в овладяването, преподаването и разпространението на божествената наука, мисионерски дух и апостолско дръзновение във вашите трудове за прослава на Божието име в света и за още по-задълбочено и всестранно разкриване на неизследимите тайни на църковното богословие.

Помнете заветите на св. Трима светители – Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст, и – като се вдъхновявате от техния пример – подражавайте на усърдието им и на тяхното всеотдайно и благоговейно посвещаване на божествените спасителни тайни на Божията премъдрост.

Неизменни ваши спътници и верни наставници в тайните на богопознанието, на духовно-просветното и църковно-образователното дело да бъдат всички ваши велики и достойни предшественици, защото доброто приемство е и залог за добрите плодове от всяко наше усилие и за всеки богоблагословен успех.

Нека Божият Дух, Когото Христос някога изпрати в света, за да ни наставлява във всяка истина (Иоан 14:16), бъде неизменно с вас във вашите трудове и вярно да ви наставя в преподаването на Словото на Истината.

По молитвите на св. Трима светители и на всички дивни и прославени боговидци Господ Бог да милва и спасява всички нас.

Честит и благословен празник!

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Visits: 0

Skip to content