Продължете към съдържанието

Архиерейска литургия и офикия в подуенския храм “Живоприемен източник”

IMG0002234В неделния ден на 3 февруари, Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит отслужи празнична св. Литургия в единствения храм в столичния квартал „Подуене“, който е посветен на Пресвета Богородица – Животворен източник.

С него съслужиха протосингелът архимандрит Василий, ставр. ик. Михаил Михайлов, ик. Антоний Алексиев, ик. Емилиян Костадинов, храмовото духовенство, во главе с председателя протоиерей Симеон Иванов, свещеник Костадин Тренев и четирима дякони, ръководени от йеродякон Вартоломей.

Малки и големи от цяла София се бяха събрали във възкресния ден, за да влязат в общата църковна молитва, с която да благодарят на Бога и отново да му се помолят за закрила и напътствие.

Просторният софийският храм е построен през 1882 г. и през всички години на своето съществуване е бил място за утеха и съборна молитва на миряните от квартала. Години наред, обаче, той не беше обновяван, а стенописите, който заемат не малка част от него, едва се различаваха. С назначаването на отец Симеон Иванов за председател / 2013г./ за кратко време храмът видимо се промени. Иконостасът блесна, подовата настилка бе подменена, вътрешния интериор бе обновен, реставрирани бяха част от стенописите. И тъй  като довършителните работи по тях продължават, поставеното скеле леко затруднява присъствието на много хора. Въпреки това, миряните изпълниха храма и се радваха на благолепната  архиерейска служба, за която допринесоха добрите храмови певци и смесения хор при храма.

В началото на литургията еп. Поликарп даде офикия „протойерей“ на свещеник Стефан Величков Рачев.

Новият протойерей е роден в София пред 1964г. Основно образование придобива в столицата, в езикова гимназия, която завършва през 1982г. След отбиване на военната си служба, продължава обучението си в Духовната академия „Св. Климент Охридски“, която успешно завършва през 1988г. През 1996г. е ръкоположен за свещеник и остава на енорийско служение в храм „Живоприемен източник“. Самият той споделя, че това е била мечтата му –  да служи на Бога в този храм, тъй като е роден в енорията му, в него е приел св. Кръщение като 50-дневен младенец, в него се венчал и в него се е обучавал на свещеническо служение.

Владиката като го представи на църковното изпълнение като ревностен духовник и му отправи благопожелания, му подаде набедреника с възгласа: „Достоен!“.

След като се причасти със св. Тайни, софийският викарий се обърна с вдъхновено слово към многобройните присъстващи. В него той подчерта смисъла на днешното литургийно евангелие, което разказваше са срещата на Господа със Закхея, „който не се отчайвал духовно, не е разчитал на човеците, а е имал вътрешен стремеж към Бога.“  

В края на литургията епископът поздрави братята свещенослужители в храма, църковното настоятелство, църковния хор и отправи пастирски благопожелания. Той поздрави отец Симеон с неговия имен ден  и подчерта неговата ревност като духовник, неговата грижа като пастир и отличната му работа като председател на храма. Владиката преподаде на вярващите отеческия благослов на Негово Светейшество патриарх Неофит, а отец Симеон в знак на благодарност му подари малък формат св. Евангелие с красив обков.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Visits: 1

Skip to content