Продължете към съдържанието

Манастирът “Св. Теодор Стратилат”, край с. Балша тържествено отбеляза храмовия си празник

IMG0001743На 8 февруари св. Църква отбелязва паметта на св.вмчк Теодор Стратилат и св. прор. Захария Сърповидец. По този повод в манастира "Св. Теодор Стратилат", който се намира в близост до софийското село Балша, бе отслужена архиерейска св. Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит тя бе възглавена от преосвещения Белоградчишки еп.Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него участие взеха архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир “Св. Козма и Дамян“, ик. Йоан Чикалов, предстоятел на храм „Св. Параскева“, ик. Христо Попов, и. д. игумен на манастира, протойерей Георги Янев и йеродякон Вартоломей.

В края на литургията Негово Преосвещенство се обърна към изпълнилите храма вярващи с пастирско слово за живота на Христовия войн. Като припомни многократното му чудесно изцерение, епископът напомни, че и днес Бог прави чудеса, но според нашата вяра, и призова повече да се вглеждаме в себе си и да се чистим от своите страсти, вместо да гледаме и съдим делата на другите, защото само така ще  придобием божествена любов.

„Надеждата не е последна, както битува у нас подобен израз, надеждата е вечна! Тя ни е дадена от Бога за спасение и вечен живот, за покаяние, за духовно издигане и за преодоляване на многото изпитания, които ни заобикалят. Затова нека надеждата, която имаше св. Теодор Стратилат и е пример за вечен живот да гори в сърцата ни и оградени с вяраи любов да вървим по пътя на правдата.

Архиереят поздрави отец Христо и поселниците на св. обител за техните трудове, които полагат за възстановяванетои облагородяването на манастира и пожела и за в бъдеще все така всеотдайно да се трудят за доизграждането на манастирския комплекс и пълното му манастирско благолепие.

По традиция след литургията в двора на манастира бе отслужен празничен водосвет, на който присъстваха много дарители и спомоществователи на манастира. Сред тях бяха и кметът на село Балша, кметът на Нови Искър,и началникът на полицейското управление в района.

Епархийското духовенство и представителите на местната държавна власт се разделиха с пожелание за по-чести срещи и за други съвместни инициативи.

+++

Манастирът „Св. вмчк Теодор Стратилат” е разположен в красива местност с панорамна гледка към Софийското поле. Малко се знае за древната му история, но има сведения, че манастирът е съществувал още през 12 век.

През 1996 г. започва активна възстановителна работа под ръководството на иконом Георги Стоянов, енорийски свещеник от столичния храм „Св. Дух” в кв. „Надежда”. С помощта на църковното настоятелство и на щедри дарители се възстановява част от великолепието на манастира.

За шест години упорит труд те успяват изцяло да реставрират напълно старата църква и да построят жилищно-административна сграда. Отлята е нова камбана, монтирана в построената за целта камбанария, изграден е нов дърворезбен иконостас, изписани са олтарни икони, изографисани са и стените.

Освещаването на църквата и новата жилищна сграда е извършено от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим на 8 юни 2003 г., когато Православната църква чества пренасянето на светите мощи на св. вмчк Теодор Стратилат.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 0

Skip to content