Продължете към съдържанието

Архиерейска литургия за празника на св. Харалампий в гр. Самоков

IMG0001087На 10 февруари, Православната църква почита свети свещеномъченик Харалампий Чудотворец и св. мъченица Валентина. По този повод Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит посети гр. Самоков и отслужи празнична литургия в митрополитския храм „Успение на св. Богородица“, чийто северен престол е посветен на св. Харалампий.

В богослужението участие взеха ик. Михаил Колев, предстоятел на храма и архиерейски наместник на Самаковска духовна околия, ик. Емилиян Христов и свещеник Емилиян Дамянов от Самоков, свещеник Костадин Тренев от София, йеродякон Вартоломей и четирима дякони: Георги Читалов, Георги Марков, Лука Китин и Димитър Николов.

Певческо участие взе г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска света митрополия.

Празникът събра десетки самоковци, сред които кметът на Самоков г-н Владимир Георгиев, председателят на пчеларите в града Йордан Йорданов и др. общински служители.

Денят на св. Харалампий се чества като ден на пчеларите и християните носят в храма пчелен мед, който се освещава и носи за благословение в домовете. Осветеният мед се съхранява и се яде през годината за здраве и изцерение на душевни и телесни болести.

Традицията да се освещава на мед се основава на житието на светеца, което разказва за чудесното му изцеление след страшните изтезания и за дългия му земен живот (светецът умира на 113 години), и е свързана с народната медицина, според която медът има изключителни лечебни свойства. Затова след заамвонната молитва, еп. Поликарп и духовниците осветиха многобройни приношения от мед, поставени в центъра на храма.

В края на Литургията, застанал на архиерейския трон владиката произнесе проповед за живота и мъченическия подвиг на светеца. Той припомни твърдостта му като проповедник на вярата в Господ Иисус Христос, търпението и мъжеството, с които е понасял страданията, и чудесните прояви на Божията сила при неговото оздравяване, станали причина множество езичници да приемат Христовото учение. Той подчерта, че светецът не само е съумял да запази своята вяра чиста, без да се отрече от Нашия Господ Иисус Христос, но и със своето служение, със своите молитви е успял да съхрани още много човеци в истините на светата православна вяра.

Викарният епископ преподаде на многобройните християни архипастирския благослов на Негово Светейшество, Софийския митрополит и патриарх Български Неофит и поздрави предстоятеля на храма иконом Михаил Колев. В знак на почит и уважение, отец Михаил поздрави с прекрасни слова еп. Поликарп от името на църковното настоятелство и храмовото свещенство.

В края на богослужението, заедно с нафората, епископът раздаде на присъстващите, в чест на св. Харалампий по едно малко бурканче с мед, подготвено от църковното настоятелство.

След литургията, епископ Поликарп, заедно с духовниците разгледаха сградата на архиерейското наместничество, която се намира в двора на църквата и даде своите препоръки и пожелания за нейното устройване. Владиката посети още близкия храм „Св. Николай“, който  е изключителен по своята архитектура и иконопис и който след дълги години отвори врати за енорийски живот.

 +++
Св. свещеномъченик Харалампий бил епископ в Магнезия, Тесалия, смел проповедник на вярата. Изправен на съд, напразно бил увещаван да се поклони на езическите идоли. Предаден на мъчения, стъргали тялото му с железни куки. Раните му по чудесен начин заздравявали. Мнозина езичници, като гледали твърдостта на неговата вяра и чудесното оздравяване, повярвали и били предадени на смърт заради Христа. Осъден на посичане, св. Харалампий издъхнал преди мечът да го докосне. Това станало, когато бил на 113 години, по времето на император Септимий Север, през 198 година.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 0

Skip to content