Продължете към съдържанието

Отрит урок по Религия се проведе в гр. Сливница

IMG00045На 13 февруари, Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит посети гр. Сливница, Софийска духовна околия.

Повод за посещението на владиката бе покана от ръководството на СУ „Св. Кирил и Методий“, което пожела епископът да посети открит урок по Религия, който се провежда в чест на 1150 г. от Успението на св. Константин Кирил Философ /14 февруари/ и по повод 150 г. от основаването на  училището.

Преди началото на урока, Негово Преосвещенство посети храма „Св. Георги“, който се намира в съседство на училището, и се запозна с възстановителните работи в просторната и  красиво устроена църква. Той посъветва енорийския свещеник  Георги Иванов как да продължи работа по обновлението на храма и уточни детайлите за неговото завършване.

Придружен от йеродякон Вартоломей и г-н Иван Тупаров, сътрудник на Духовно-просветния отдел при Софийска митрополия, владиката се отправи към училището „Св. Кирил и Методий“, което през тази година отбелязва 150г. от основаването и изграждането си.

Еп. Поликарп бе сърдечно посрещнат от директора г-жа  Евгения Анакиева и преподавателския състав, след което бе поканен в устроения кабинет по Религия, където го очакваха двайсетина деца от втори клас, заедно със своята учителка  Женя Методиева.

Гости на открития урок бяха още: г-н Марин Павлов, председател но Общинския съвет в Сливница, г-жа Маргарита Божкова, завеждаща ресора „Култура и образование“ в общината, протойерей Желязко Симонов, енорийски свещеник на околните селища.

Урокът бе посветен на живота и делото на св. Кирил Философ. Всички гости с вълнение проследиха великолепно подготвения от г-жа Методиева мултимедиен урок, както и активното, радостно участие на децата в него.

Учителката разказа на децата за живота, възпитанието и развитието на бъдещия ревнител на православната вяра, като подчерта и неговия принос в създаването славянската азбука. По време на часа децата получиха листче с изписана буква от кирилицата и имаха задача да я напишат на дъската. Приповдигнати от заданието те се надпреварваха да се изявят и покажат своите умения.

Урокът се превърна в своеобразен празник, който напомни на учители и гости, колко е важно в младите души да се посяват семенцата на Христовата ни православна вяра.

В края на часа, еп. Поликарп, който е известен със своето топло и сърдечно отношение към децата, проявено при всички негови църковни послушания, се обърна към децата и на техния език обобщи научено в този час. Той акцентува на основните християнски добродетели – вярата, надеждата и любовта и ясно очерта пред децата стремежът и необходимостта от тях.

Владиката преподаде патриаршеския благослов на Българския патриарх Неофит и им раздаде подаръчета – книжки и кръстчета.

Викарият поздрави преподавателката по Религия за развиваната духовно-просветна работа с децата и приветства директорката г-жа Анакиева за поощряването и подържаното духовно и нравствено развитие на поверените й деца чрез преподаването на Религия.

+++

Преподавателката Жени Методиева работи 34 години като начална учителка. Привлечена е за религиозното възпитание на децата от енорийския свещеник Георги Иванов, който през 90- те години на м. в. е преподавател по Религия в двете училища в града. През 2007г. тя завършва Богословският факултет на Софийския университет като наред с обучението си и работата си като учителка,  преподава и предмета Религия.

С радост забелязва, че интересът към предмета расте и през години нараства дотолкова, че почти всички ученици го предпочитат, което я стимулира да работи още по- усърдно за духовното възпитание на децата. Учениците с голям интерес посещават часовете по Религия, и с нетърпение очакват посещението в енорийският храм. Срещата между деца и по-възрастни хора от енорията винаги е умилителна и запомняща се.

В часовете пък по Религия те изработват картички за църковните празници: Благовещение, Рождество Христово и Възкресение Христово, които предлагат в училищните базари.

С получените средства закупуват нови материали, с които участват в други инициативи. През изминалата 2018 г. година са се включили в инициативата на Софийска св. митрополия " От деца за деца“.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 0

Skip to content